D66 stemt tegen: geen meerderheid plan nieuwe Kuip

De bouw van een nieuw Feyenoordstadion is onzeker geworden, nu D66 in de Rotterdamse gemeenteraad heeft aangekondigd tegen het plan te stemmen.

De gemeenteraad beslist donderdag of hij een garantiestelling van 165 miljoen euro wil afgeven voor de bouw van een nieuwe Kuip. Zonder steun van collegepartij D66 valt waarschijnlijk de meerderheid onder het plan weg.

De raad moet ook beslissen over een investering van 35 miljoen euro voor grondaankoop en 36 miljoen voor infrastructurele aanpassingen rond het nieuwe stadion.

Alleen Leefbaar Rotterdam kan de nieuwe Kuip nog redden. Die partij zegt er nog niet uit te zijn. De overige oppositiepartijen stemmen naar verwachting tegen.

Fractievoorzitter Salima Belhaj verklaart dat D66 het financiële risico te groot vindt en geen vertrouwen heeft in het economisch rendement van een nieuw stadion.

Daarin staat D66 niet alleen. Eerder liet onder meer de Rekenkamer Rotterdam zich kritisch over nieuwbouw van de Kuip uit. Vanochtend voegde voormalig Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zich bij de tegenstanders, in een openbrief in het Algemeen Dagblad.

Met haar tegenstem heeft D66 in de Rotterdamse coalitie onrust gewekt. Het CDA spreekt over een „lastige partner”. PvdA-raadslid Harreman twitterde vanmorgen: „Heerlijk zo’n coalitiepartner die zonder overleg stekker uit Stadionpark trekt en vervolgens direct de pers informeert.”

D66-leider Belhaj ziet „veel boosheid en verdriet” bij haar coalitiepartners, maar volgens haar staat het college niet op springen. Er zou nog geen spoedberaad zijn belegd.