Brit Froome vreest Spanjaarden meer dan Nederlands tweetal

Geletruidrager Christopher Froome (Sky) ziet de Spanjaarden Alejandro Valverde (Movistar) en Alberto Contador (Saxo) als zijn grootste rivalen om de honderdste Tour te winnen.

Dat zei de klassementsleider gisteren op de eerste rustdag van de Franse ronde in Bretagne. De Britse Keniaan is minder bevreesd voor de Nederlanders Bauke Mollema en Laurens ten Dam, beiden van Belkin (voorheen Belkin, voorheen Rabo). De geboren Groningers staan respectievelijk derde en vierde in het algemeen klassement.

Froome veroverde zaterdag de gele trui door in de Pyreneeën de eerste bergetappe naar Ax 3 Domaines te winnen. In de tweede bergetappe zat hij een dag later zonder ploeggenoten van Sky in de voorste groep, waar de concurrerende ploegen Belkin en Movistar beide nog met drie renners vertegenwoordigd waren. De meesterknecht van Froome, de Australiër Richie Porte, verloor zondag bijna achttien minuten op de andere favorieten.

Froome zei het te betreuren dat ploeggenoot Porte geen factor van betekenis meer is in het algemeen klassement. Met Porte erbij had Team Sky twee kansen gehad om de Tour te winnen, zei de Brit gisteren op een persconferentie in Bretagne. „Nu is de enige oplossing dat ik het zelf doe.”

Belkin en Movistar werkten afgelopen weekend nauwelijks samen om Froome pijn te doen. Ten Dam en Valverde legden de schuld daarvoor beiden bij de andere partij. Zo verklaarde Ten Dam gisteren dat Valverde en diens ploeggenoot, de Colombiaan Nairo Quintana, meteen in actie kwamen toen hij wilde demarreren.

Valverde zei gisteren op zijn beurt dat zijn eigen ploeg al het werk alleen moest doen. De Spanjaard, die tweede staat in het algemeen klassement, lijkt de Nederlanders Mollema en Ten Dam evenmin te beschouwen als serieuze concurrenten.

Gevraagd naar zijn rivalen noemde Valverde behalve Froome en Contador ook landgenoot Joaquim Rodríguez (Katusha). De vraag is of Valverde zelf een kandidaat-winnaar is. Hij is geen geweldige tijdrijder en ook geen echte klimmer.