Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Aziatisch uiterlijk? Dan geen melkpoeder

Babymelkpoeder in een supermarkt in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

Klanten met een Aziatisch uiterlijk krijgen in sommige winkels geen melkpoeder voor baby’s mee. Anti-discriminatiebureau’s ontvingen zes klachten van klanten die een pak babymelkpoeder van Nutrilon of Friso wilden afrekenen en het niet meekregen of minder dan klanten van niet-Aziatische afkomst, meldt NRC Handelsblad. Vier keer betrof het een winkel van Etos, één keer van Kruidvat en één keer een Plus-supermarkt.

Bij de Plus-supermarkt in Benthuizen (gemeente Rijnwoude) mogen vaste klanten twee pakken babymelkpoeder per persoon kopen. Klanten met een Chinees uiterlijk mogen maximaal één pak per persoon afrekenen. Op een interne memo in bezit van deze krant staat:

“Om te voorkomen dat de klanten steeds misgrijpen bij de babyvoeding verkopen we per klant maar één pak wanneer het onbekende klanten zijn (lees: chinezen :-) ). Bij de vaste klanten uit het dorp verkopen we twee pakken per klant.”

‘Wij verkopen niet aan jullie’

“Wij verkopen niet aan jullie”, kreeg een vrouw van Chinese afkomst te horen die een pak babymelkpoeder wilde kopen in een Kruidvat-filiaal in Vlaardingen op 29 mei. “Wie is jullie?”, vroeg ze. “Ja, jullie Aziatische mensen.”

De klant voelde zich gediscrimineerd en diende een klacht in bij anti-discriminatiebureau Radar in Rotterdam. Haar man, die tien minuten later een pak Nutrilon afrekende in dezelfde winkel, bij dezelfde kassa, kreeg het pak wel mee. Volgens de Kruidvatmedewerker omdat hij “geen Aziatisch hoofd” had, aldus de klant.

Ahold en Plus verbaasd - ‘geen onderscheid tussen klanten’

Er is al maanden een tekort aan babymelk van de Nutrilon (van Nutricia, onderdeel van Danone) en Friso (van FrieslandCampina). De pakken melkpoeder worden opgekocht voor export naar China, of gehamsterd door ouders die bang zijn dat er geen melkpoeder meer te krijgen is. Chinese ouders geven hun baby’s graag Nederlands melkpoeder omdat ze de Chinese producten niet meer vertrouwen na het melamine-schandaal in 2008. Zeker zes baby’s stierven en 300.000 baby’s en peuters werden opgenomen met ernstige nierklachten, omdat ze melk dronken die was aangelengd met kunsthars (melamine).

Kanyanap Groenendijk-Sikhiao ging op 13 juni rond elf uur de Etos binnen om Nutrilon te kopen voor haar zoontje Hans van twee. Er hangt een briefje naast het schap met pakken Nutrilon: “Maximaal twee per klant.” Zij neemt één pak. De kassamedewerker zegt: “Ik mag u het pak niet meegeven.”

“Ik was totaal verbaasd”, zegt Kanyanap Groenendijk. “Ik vroeg: waarom niet? Hij zei: het mag gewoon niet.” Haar man diende een klacht in bij het Etos-hoofdkantoor. Hij is niet teruggebeld. Woordvoerders van Ahold, waar Etos onder valt, en Kruidvat reageren verbaasd. De klachten zijn niet bekend. Beiden benadrukken dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen klanten. Plus laat weten dat het beleid is om elke klant gelijk te behandelen. De zaak in Benthuizen kent Plus niet.