Athene 'verdient' weer deel noodhulp

Griekenland krijgt een volgende tranche leningen van 6,8 miljard euro. Dat hebben de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden gisteravond besloten.

Het gaat om een van de grootste tranches van dit jaar. Het risico dat Griekenland uitglijdt vóór de Duitse verkiezingen, eind september, is hiermee goeddeels afgewend.

Het geld wordt in drie fasen overgeboekt: in juli, augustus en oktober. Elke fase vergt een tegenprestatie. Volgens de trojka van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank heeft Griekenland de afgesproken hervormingen voor deze leningen grotendeels uitgevoerd, maar niet helemaal.

Griekenland talmde vooral met de afslanking van het ambtenarenapparaat. Het kreeg gisteren drie maanden extra om 12.500 ambtenaren te laten afvloeien. Europees commissaris Olli Rehn zei dat „het belangrijk is dat de regering zijn best blijft doen”.

Volgens betrokkenen was er afgelopen weken flink wat irritatie bij ministers over deze vertragingen. Vooral de Duitse minister Wolfgang Schäuble liet dit duidelijk blijken: „De weg blijft moeilijk voor Griekenland. Ik waarschuw voor enige illusies. Niet alle problemen zijn opgelost, verre van dat.”

Schäuble was vorig jaar voorstander van een Griekse exit uit de eurozone. Bondskanselier Merkel vond dit echter financieel en politiek een te groot risico voor de stabiliteit van de muntunie en koos ervoor Griekenland er in te houden. Turbulentie zou bovendien haar campagne voor herverkiezing kunnen schaden. Sindsdien houden de Duitsers Griekenland strak aan de lijn. Zij worden daarin gesteund door Nederland, Finland en Oostenrijk. Griekenland krijgt in juli genoeg geld om in augustus eerdere leningen af te lossen.

De Franse minister Pierre Moscovici beaamde gisteren dat „voor sommigen het glas half leeg is”. Maar voor Frankrijk en sommige andere landen „blijft het meer dan halfvol”.

    • Caroline de Gruyter