Alledaagse klonen op zoek naar onsterfelijkheid

Never Let Me Go

(Mark Romanek, 2010)

RTL 8, 20.30u.

Drie vrienden groeien samen op in een Britse setting bij uitstek: de kostschool. Verteller Carey Mulligan, haar vriendin Keira Knightley en vriend Andrew Garfield ontdekken dat ze klonen zijn. Voorbestemd om vitale organen af te staan. Maar in hoeverre zijn ze toch menselijk? Is er een kans aan dit lot te ontsnappen?

Never Let Me Go, naar de roman van Kazuo Ishiguro (2005), is sciencefiction. Alleen speelt die zich niet af in de toekomst, maar in een alternatieve versie van het nabije verleden. Dat maakt de film ongewoon alledaags voor het genre. Wanhopig speuren de drie naar hun oorsprong, naar de ‘originelen’ die als voorbeeld hebben gediend.

De Britse obsessie met klassen zien we ook hier terug: de drie zijn gemodelleerd naar de onderklasse (alcoholisten, prostituees). Maar zelf vormen ze, in dit fictieve Engeland, ook weer een onderklasse: de meeste echte mensen doen namelijk hun best om het bestaan van de drie klonen te negeren.

Pas als de aangekondigde dood naderbij komt, wint de film aan spanning. Dan is er tijd voor bespiegelingen over grote zaken als liefde, kunst en de ziel. Jammer dat de strekking aan het einde nog even wordt uitgelegd: dat het lot van deze klonen heus niet zo anders is dan dat van alle andere mensen. Never Let Me Go sterft in behoedzaamheid.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn