‘Al-Beblawi wordt de nieuwe interim-premier van Egypte’

Interim-president Adly Mansour van Egypte heeft de econonoom Hazem al-Beblawi voorgedragen als interim-premier van Egypte. El-Beblawi was minister van Financiën in het eerste kabinet dat na de val van Hosni Mubarak in 2011 werd benoemd. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie.

De nieuwe interim-premier van Egypte: Hazem el-Beblawi
De nieuwe interim-premier van Egypte: Hazem el-Beblawi Reuters / Egyptian Presidency

Interim-president Adly Mansour van Egypte heeft de econoom Hazem al-Beblawi voorgedragen als interim-premier van Egypte, meldt de Egyptische staatstelevisie. Nour, de grootste salafistische partij van Egypte, is akkoord met de benoeming.

El-Beblawi was minister van Financiën in het eerste kabinet dat na de val van Hosni Mubarak in 2011 werd benoemd.

El-Baradei geblokkeerd als vice-president

Afgelopen weekend werd de seculiere oppositieleider El-Baradei als premier naar voren geschoven, maar die benoeming werd geblokkeerd door Nour. Ook de sociaal-democratische advocaat Ziaad Bahaa el-Din en de voormalige minister van Financiën, Samir Radwan, werden genoemd als als mogelijke interim-premiers.

Mansour is als interim-president aangesteld nadat het Egyptische leger Mohammed Morsi, de eerste democratisch gekozen president van het land, na massale straatprotesten aan de kant had gezet. Oppositieleider El-Baradei wordt nu mogelijk vicepresident onder Mansour, hoewel Nour zich nog niet over die benoeming heeft uitgesproken.

Begin 2014 verkiezingen

Gisteren maakte Mansour een tijdpad voor vervroegde verkiezingen bekend. Er wordt binnen vijftien dagen een commissie opgericht om de omstreden, fundamentalistisch getinte Grondwet, die vorige week na de militaire coup is opgeschort, te herzien. De nieuwe Grondwet wordt dan binnen vier maanden in een referendum aan de bevolking voorgelegd. Dit maakt de weg voor verkiezingen begin 2014, eerst voor het parlement en dan voor een nieuwe president.

Lees op Al-Monitor een goede analyse van het tijdpad van Mansour.

    • Lex Boon