Aangereden dier vrijwel zeker wolf

LEIDEN - In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest (Flevoland) dood langs de weg is gevonden. De bioloog meent voor 98% zeker te zijn, dat het hier om een wolf gaat. ANP GUUS SCHOONEWILLE Guus Schoonewille

Het dier dat vrijdag dood werd aangetroffen in de Noordoostpolder is bijna zeker een wolf. Dat blijkt uit de autopsie die Naturalis, het Dutch Wildlife Health Centre en onderzoeksinstituut Alterra hebben verricht. „Waarschijnlijk was ze op zoek naar een partner en eigen territorium”, zegt dierecoloog Dennis Lammertsma van Alterra.

Honderd procent zekerheid geven de onderzoekers pas na de uitslag van een DNA-test, over een paar dagen. Uit de test moet ook blijken in welke roedel het dier geboren is. Als het daadwerkelijk om een wolf gaat, is dat in Nederland voor het eerst in anderhalve eeuw.

Het dode dier is een wijfje van één of twee jaar oud. Ze was nog nooit drachtig geweest. Haar schedel werd door een klap verbrijzeld: waarschijnlijk een aanrijding. In haar maag vonden de onderzoekers resten van een jonge bever. Waarschijnlijk heeft de vermeende wolf die ergens in Groningen of Drenthe verschalkt.

De lintworm in haar darmen is een aanwijzing dat het om een wilde wolvin gaat. Wolven in gevangenschap worden op jonge leeftijd ontwormd, net als hondenpups.

Het was al langer duidelijk dat de wolf richting Nederland oprukt. Vanuit Polen verspreidde de wolf zich de afgelopen jaren over Duitsland. De dichtstbijzijnde roedels bevinden zich op de Lüneburger Heide, in het achterland van Hamburg en Hannover. Op 15 april werd er in de buurt van Meppen, 30 kilometer van Emmen, al een wolf gefotografeerd.

Onderzoeksinstituut Alterra werkt aan een plan om Nederland op de komst van de wolf voor te bereiden. Belangrijk onderdeel van het plan is om draagvlak onder de bevolking te creëren. Lammertsma: „Wolven prederen voornamelijk op hoefdieren, maar het kan ook gebeuren dat ze in de bebouwde kom een hond of kat grijpen.”