Zweed uit China

Lichtgewicht gietijzeren stoofpan

Een ei waar je niet goed bij kan na het bakken. Op de bodem van een stoofpan. Het was om iets aan te tonen. De pan is groot genoeg voor een kleine baby. En ze hebben iets gemeen, de pan en de baby die erin gewassen wordt. Alleen warm water. Zeep moet niet. Het lost vet op van de huid en maakt het kindje onnodig kwetsbaar. Pannen eender. Funest is het etsende goedje in afwasmachines, maar ook afwasmiddel voor sop in een teiltje doet kwaad. Helemaal bij gietijzer en daar gaat het over. Indruk: kookmannen zijn enthousiast over gietijzer. Vrouwen vinden het zwaar.

Eind vorig jaar was er plotseling lichtgewicht gietijzeren kookgerei uit Zweden. Merk Ronneby Bruk, gekend van uitverkoren gietijzeren grillpannen. Het nieuwe gietijzer wordt zelfs ultra light genoemd, wat je eerder zegt van kleine vliegtuigjes. Het gietijzer is dunner dan we gewend zijn. Een gegoten koekenpan op proef deed het uitstekend. Maar mogen we ook een stoofpan proberen? De Nederlandse importeur Wouters in Blaricum (winbenelux.com) vroeg de fabrikant er rechtstreeks een naar ons culinair laboratorium te sturen. Bij een zeven liter grote pan, sloot hij 37 exemplaren in van een vouwblad, met in het Zweeds en Engels aanwijzingen voor gebruik van de pan. ‘Stekskola’ staat erop en ‘frying school’. Hoe een ei te bakken. Al eens eerder liet een pannenfabrikant, Maurice Demeyere in België, zien hoe een stukje vlees dat aan de bodem van een pan vastkleefde, vanzelf weer los liet na een tijdje. Duwen en trekken hoeft niet, doe niks, dan komt het goed. Ook met eieren in gietijzer. De Zweedse bijsluiter (er zijn er nog 36 beschikbaar): „Warm de pan, doe er wat boter in maar laat die niet bruin worden. Doe de eieren in de pan als de boter schuimt. De eieren kleven onmiddellijk vast aan de bodem. Als het eiwit gestold is, na 2 tot 3 minuten, laten de eieren vanzelf los.” Als het waar is, kun je eieren bakken in een diepe pan, want ze kunnen er, door de pan te kiepen, zo uitglijden op een bord. En het is waar.

Door de dunte van het gietijzer is de pan sneller heet. Wie haast heeft, is ermee geholpen. Bij stoverij die een halve dag vraagt, zijn er geen voordelen, voor zover een kluns in de keuken zulks meten kan. Nadelen ook niet trouwens. Fascinerend is het wel. Dat het kan, zo dun. We zijn met de technologie andere ijzergieters een stap voor, zegt Zweden. Mogen we het zien? Het management van Ronneby Bruk aarzelt, maar dan: „Het gebeurt in het zuiden van China.” Het staat nergens op de doos. Alleen in gouden letters: Zweden.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.

    • Wouter Klootwijk