Wereldtitel beachvolleybal voor Brouwer en Meeuwsen

De eerste medaille op een wereldkampioenschap van een Nederlands beachvolleybalduo was meteen goud. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werden gisteren vanuit het niets wereldkampioen in het Poolse Stare Jablonski.

De wereldtitel is een grote sensatie. Brouwer en Meeuwsen waren in grandslamtoernooien het niveau van de achtste finales nooit ontstegen. Dan ligt het niet voor de hand om wereldkampioen te worden.

Brouwer en Meeuwsen stegen afgelopen week ver boven zichzelf uit door wél de achtste finale te overleven om vervolgens drie internationale topkoppels op rij te verslaan. Nadat ze in de kwartfinale tegen de Brazilianen Solberg en Schmidt drie matchpoints hadden overleefd, wonnen ze achtereenvolgens in straight sets van het Duitse duo Erdmann/Matysik en de Brazilianen Ricardo en Alvaro-Filho.

De grote vraag is hoe een relatief onbekend beachvolleybalduo vanuit het niets wereldkampioen kan worden. Het antwoord is simpel: Brouwer en Meeuwsen zijn uitzonderlijk goed. Alleen, dat wist bijna niemand. Misschien alleen bondscoach Gijs Ronnes, die de twee bij elkaar heeft gebracht. In zijn visie is de toekomst op het strand aan powervolleybal, aan grote sterke mannen met buitengewone slagarm en een sterk blok. Meeuwsen speelde al vanaf 2007 op het zand, achtereenvolgens met Sven Vismans en Jorn Hoiskamp en sinds 2011 met Brouwer, tot voor kort in de zaal passer/loper bij het Groningse Lycurgus.

Brouwer en Meeuwsen waren voorbestemd over twee jaar op de WK in Den Haag een rol van betekenis te spelen. Zij liggen ruim voor op dat schema. Het tweetal heeft de rol overgenomen van Reinders Nummerdor en Richard Schuil, het veteranenduo dat onlangs aan een comeback is begonnen. Symbolisch voor de machtswisseling: zij werden vorige week op de WK verslagen door Brouwer en Meeuwsen.

De wereldkampioenen verdienden met de wereldtitel de A-status van sportkoepel NOC*NSF.