Vlak vervolg op realityserie over Concertgebouworkest

Bloed, zweet en concertenNed. 2, 23.30 - 00.05 uur

De musici hebben het woord. In de nieuwe serie Bloed, zweet en concerten vertellen leden van het Concertgebouworkest over hun favoriete muziekstukken. En dat levert een paar leuke weetjes op. Contrabassist Dominic Seldis heeft bijvoorbeeld een rood stipje op de hals van zijn instrument geplakt om gemakkelijker de moeilijke delen van de eerste symfonie van Mahler te spelen. En hij gebruikt een Mahler-app om de Duitse aanwijzingen die de componist in de partituur heeft geschreven te vertalen in het Engels. De bassist vertelt aanstekelijk over zijn beroep. Hij speelt op een instrument dat net zoveel kost als „een ruime woning in Groningen”. En hij zou zijn kinderen afraden een onzeker bestaan te kiezen als beroepsmusicus.

De verhalen van zijn twee Nederlandse collega’s, eerste violist Nienke van Rijn en tweede violist Annebeth Webb, komen in deze vierdelige serie minder goed uit de verf. Webb vertelt over een andere symfonie van Mahler, blijkbaar de favoriete componist van veel strijkers in het orkest, dat het werk veel zegt over hoe Mahler destijds in het leven stond. De kijker mag raden naar de details.

Een interviewer die af en toe had doorgevraagd. Dat mist dit vervolg op de realityserie Bloed, zweet en snaren, die de AVRO eerder dit jaar uitzond. Nu hoort de kijker een paar leuke weetjes, maar krijgt hij weinig inzicht in de muziek en de musici die het moeten spelen. Volgende week de slagwerkers.

    • Jan Benjamin