Opinie

Janneke Vreugdenhil Verse kapucijners

Wat is de zomer toch een gul en smakelijk jaargetijde. Zijn de asperges net op, kunnen we alweer genieten van de volgende seizoenstraktatie. Tuinbonen bijvoorbeeld. En zeekraal. Doperwten. Lamsoren. Kapucijners. Kersen, niet te vergeten.Wees gerust, ik zal niemand hier lastigvallen met een recept voor clafoutis (kersengebak). Daar wordt nogal eens over gemiesmuist op het thuiskookblog – elk jaar weer die eeuwige clafoutis in de krant, foei! Maar een clafoutis bakken is toch de mooiste eer die je een kers kunt bewijzen? Ik bakte er in de afgelopen weken wel drie en ze smaakten allemaal even opperbest. Niks afgezaagds aan. Wie toch zin heeft in clafoutis, zoekt in het archief van www.nrc.nl/koken. Wij gaan vandaag aan de slag met verse kapucijners. Kapucijners zien eruit als kleine doperwten, maar de peul is paarsbruin in plaats van groen en de vruchtjes zelf zijn wat grijziger. Je dopt ze door in de punt te knijpen. Dan barsten de peulen open kun je de kostelijke inhoud er zo uitritsen. Voor een maaltje voor twee heb je al snel een kilo nodig, want na het doppen blijft er minder dan de helft van het gewicht over.In dit gerecht worden ze in sherry gestoofd, samen met jonge artisjokken. Ook die zijn nu volop te koop, meestal in bosjes van vijf. Jonge exemplaren hebben nog geen hooi, dus het schoonmaken is simpel: snijd de steel eraf en pluk rondom de harde blaadjes tot je bij het zachte deel komt. Snijd dit op 1 - 1,5 cm vanaf de bodem af, zodat je een hart van zo’n 3 centimeter hoog overhoudt. Dip de artisjokharten in water met een scheut citroensap of azijn om te voorkomen dat ze bruin worden.

Dop de kapucijners.

Verwarm de olie in een pan met zware bodem op matig vuur. Fruit de lente-uitjes hierin een minuutje.

Voeg de kapucijners en artisjokken, de helft van de dille en een snuf zout toe en fruit 30 seconden mee.

Schenk er de sherry of wijn plus 75 ml water bij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt 15 minuten stoven, of tot de kapucijners en artisjokken gaar zijn.

Proef en maak het gerecht op smaak met een drupje citroensap en peper uit de molen.

Bestrooi voor het serveren met de rest van de dille, geef er een partje citroen en goed brood bij. Ook lekker erbij: gegrilde lamskoteletjes of een stuk zachte geitenkaas.