Twee Groningers in top Tour na bergetappes

Twee Nederlanders, uit de ploeg van Belkin, staan in de top van het klassement van de Tour de France. En dat in de bergen, al na de eerste ritten.

FRANCE - JULY 06: (FRANCE OUT) Bauke Mollema of Team Belkin Pro Cycling during Stage 8 of the Tour de France on Saturday 06 July, 2013, Castres to Ax 3 Domaines, France. (Photo by James Startt/Agence Zoom/Getty Images) Getty Images

Na uitstekende prestaties in de Pyreneeën staan Bauke Mollema en Laurens ten Dam achtereenvolgens derde en vierde in de Ronde van Frankrijk.

1Komen Bauke Mollema en Laurens ten Dam uit ’t niets?

Zowel Mollema als Ten Dam is al jaren profrenner. Mollema (26) leerde fietsen tussen zijn huis in Zuidhorn en zijn school in Groningen. Toen hij op zijn gewone fiets groepjes racefietsers begon in te halen, werd het tijd voor een lidmaatschap van een wielervereniging. Mollema lijkt zich elk jaar nog te verbeteren. Zijn beste prestatie tot nu toe is de vierde plaats en de groene trui in de Ronde van Spanje in 2011. Vorig jaar was hij met Robert Gesink in de Tour kopman van de Raboploeg, maar halverwege moest hij afstappen.

Ook Ten Dam (32) komt uit Groningen, uit Zuidwolde. Hij is een laatbloeier; op zijn 27ste tekende hij een contract bij een grote profploeg, de toenmalige Raboploeg. In de grote ronden was hij de afgelopen jaren een subtopper, met als beste resultaat de achtste plaats in de Ronde van Spanje in 2012. Vorig jaar was hij met zijn 28ste plaats de beste Nederlander in de Tour, op iets meer dan een uur van winnaar Bradley Wiggins.

2 Is het niet verdacht dat ze ineens in de top van het klassement staan?

Gezien alle onthullingen van het afgelopen jaar is het begrijpelijk dat topprestaties in het wielrennen in verband worden gebracht met doping. Toch is er bij Mollema en Ten Dam geen aanwijzing voor. Hun prestaties zijn goed, maar ook in voorgaande jaren waren ze niet ver van de wereldtop. Hun klimtijden zijn geloofwaardig. Het is mogelijk dat ze nu hoog staan doordat de meeste concurrenten waarschijnlijk ook clean zijn. In het klassement houden ze bijvoorbeeld Alberto Contador achter zich, de Spanjaard van wie al eens een Tourzege werd afgenomen wegens doping.

3Wat kunnen ze nog bereiken in deze Tour?

Een toptienklassering is voor beide renners goed mogelijk. Het is niet waarschijnlijk dat een van beiden de Tour ook kan winnen. De nummer één in het klassement, de Brit Christopher Froome, is een betere klimmer en tijdrijder dan de twee Nederlanders. Alleen een inzinking of val van Froome zou Mollema of Ten Dam in de buurt kunnen brengen van een eindzege in de Tour.

4 Waarom is Mollema de kopman, en niet Ten Dam?

Beiden zijn goede klimmers, maar Mollema is een betere tijdrijder. Naar verwachting kan hij daardoor hoger eindigen. Vandaag is een rustdag, woensdag kan het klassement door elkaar worden geschud met de tijdrit naar de Mont-Saint-Michel.

‘Froome onmenselijk? Bullshit’: pagina 22-23

    • Derk Walters