Trojka wil nóg meer hervormingen, maar Grieken krijgen hun geld

Vandaag wordt er maar weer eens gestaakt in Griekenland. Hier staat een vrouw voor een gesloten gemeenteloket in Athene. Reuters / John Kolesidis

De trojka heeft een akkoord bereikt met Griekenland over hervormingen die goed moeten zijn voor een volgende tranche aan noodleningen. En toch; de Europese Commissie, ECB en het IMF eisen nog meer maatregelen van de Grieken.

De drie partijen die de trojka vormen hebben Griekenland op het hart gedrukt dat meer inspanningen van Griekse kant nodig zijn om de gestelde hervormingsdoelen te halen. Gisteren waarschuwde het al voor “onzekere” economische vooruitzichten voor de Grieken.

‘Nog steeds te weinig ambtenaren wegbezuinigd’

De EC, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds stellen dat de Griekse overheid “toegewijd is aan het nemen van corrigerende stappen” om aan de aanvullende eisen te voldoen. Griekenland leunt al sinds mei 2010 hevig op noodsteun vanuit de trojka.

“In grote lijnen” ligt Griekenland op koers om de gestelde doelen te halen, stelt de trojka volgens AP. Het driespan sprak zelfs de hoop uit dat het land volgend jaar economische groei zal kennen. Op sommige vlakken, zoals het terugbrengen van het aantal ambtenaren, ligt de implementatie van het hervormingsplan echter nog achter.

Werkloosheidscijfer op 27 procent

Alle bezuinigingen en reeds zes jaren van recessie hebben het werkloosheidscijfer in Griekenland echter doen oplopen tot 27 procent. Critici van het hervormingsplan waar de trojka zo aan vasthoudt reppen over ‘mismanagement’ omdat de harde bezuinigingen de kans op economische groei wegnemen. Bovendien duurt de recessie langer en is deze dieper dan geraamd.

    • Jules Seegers