Ik merk dat ze naar me zitten te kijken

Volgens Strava was de tweede rit door de Pyreneeën extreme. Op de rustdag vandaag herstelde Laurens ten Dam en vertelde over gisteren.

Laurens ten Dam (rechts) na de trainingsrit vandaag met Bauke Mollema (links). Foto ANP / Bas Czerwinski

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/65474349[/strava]

Extreme, was het volgens Strava in de tweede Pyreneeënrit waar Laurens ten Dam knap zijn positie wist te handhaven en in het klassement zelfs naar de vierde plek steeg door het wegvallen van Richie Porte. Ten Dam die vanwege zijn prestaties plots van het ene naar het andere interview moet rennen, reageert op de rustdag droogjes op de conclusie van Strava.

“Zo voelde het wel ja, extreme. De eerste twee cols ging het ontzettend snel, op de derde en vierde col kon ik goed op adem komen, bij de laatste col was het hollen of stilstaan.”

Ten Dam probeerde nog een keer om te ontsnappen uit de groep met favorieten, maar de nummer vier in het klassement wordt nauwlettend in de gaten gehouden, merkte hij.

“Ik merk wel dat ze naar me zitten te kijken. Ik ga daar zelf niet anders van rijden of me anders voordoen dan hoe ik me op dat moment voel.”

Hartslag in combinatie met hoogtemeters. Foto: Strava

De zware rit voelt Ten Dam nog goed in zijn benen, “maar ik voel het altijd wel na zo’n rit”. Vandaag fietste hij op zijn gemak 70 kilometer. De komende dagen moet hij attent meerijden op het vlakke. Om straks zonder tijdsverlies aan de Mont Ventoux en de Alpen te beginnen.

[strava]http://app.strava.com/activities/65587681[/strava]

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

Op Strava is meer informatie te zien, ingelogde gebruikers zien ook de wattages en de snelheid op het traject.

    • Alex van der Hulst