Tijgers gijzelen mannen in boom Atjeh

Met een beetje pech brengen vijf mannen in Atjeh het begin van de ramadan hoog in een boom door, gegijzeld door vier tijgers.

De mannen bevinden zich sinds donderdag diep in het oerwoud van het Leuserpark, een natuurreservaat (8.000 vierkante kilometer) op de grens van Atjeh en de provincie Noord-Sumatra. Ze hebben telefonisch contact met hulpverleners.

De mannen zeiden op zoek te zijn naar Agarhout, gebruikt voor wierook. Een kilo van zulk hout is ongeveer 350 euro waard.

Lokale media meldden dat de mannen een val hadden gezet om een hert te vangen. Per ongeluk doodden ze een tijgerwelp. Of dit verhaal klopt is onduidelijk. De volwassen tijgers zouden op de dode welp zijn afgekomen en de mannen hebben aangevallen. Daarbij kwam één man om het leven. De andere vijf vluchtten in een boom.

Een chef van de politie in Atjeh zegt dat een reddingsteam onderweg is om de mannen te helpen. Volgens de politiechef is het zeker drie dagen lopen naar de bewuste boom. Het plan is de tijgers met een verdovend middel neer te schieten zodat de mannen uit de boom kunnen klimmen.

Tijgers zijn officieel beschermde dieren. Volgens milieuorganisaties leven er zo’n 400 Sumatraanse tijgers in het wild. Dertig jaar geleden waren dat er ruim duizend.

Waarschijnlijk begint woensdag de ramadan in Indonesië, afhankelijk van de interpretatie van de maanstand.