Sneller dan Ranomi toen die dertien was

Marrit Steenbergen

Naam: Marrit Steenbergen

Leeftijd: 13 jaar

Sport: Zwemmen

Prestaties: vijf gouden medailles bij de jeugd NK in 2013

Zondag begint het Europees Olympisch Jeugd Festival (EJOF) in Utrecht. 2.700 sporters tot achttien jaar oud, uit diverse Europese landen komen in negen verschillende sporten in actie. Eén daarvan is zwemster Marrit Steenbergen. Wat verwacht van de EJOF?

„Ik verwacht dat het een heel leuk toernooi wordt. Het is voor mij de eerste keer dat ik tegen internationale tegenstanders zwem, daar kijk ik naar uit. Ik weet alleen niet hoe goed ze zijn. Uitslagen van die buitenlandse meisje kan ik niet vinden op internet. Dus ik ga gewoon zelf proberen zo hard mogelijk te zwemmen en hopelijk pak ik een paar persoonlijke records. Samenwonen met alle andere sporters in het olympisch dorp lijkt mij heel leuk.”

De afgelopen vier jaar heb je 29 gouden medailles op de Nederlandse jeugdkampioenschappen gewonnen. Is het fijn meer tegenstand te krijgen?

„Het valt wel mee, hoor. In Nederland worden de andere meisjes ook steeds sterker. In 2012 won ik op alle negen afstanden goud. Nu deed ik maar op vijf afstanden mee, omdat ik me wilde kwalificeren voor de EJOF. Ik werd kampioen op de 50, 100, 200 meter vrij, 100 meter vlinder en 200 meter wisselslag. Maar met name op de school- en rugslag krijg ik steeds meer tegenstand.”

Hoeveel train je?

„Twaalf uur per week in het bad en twee uur op het droge. Dan doe ik aan rompstabiliteitstraining. Dat bestaat uit oefeningen om mijn diepliggende spieren te versterken.”

Twaalf uur per week en je gaat ook nog naar school. Hoe zien je weken er dan uit?

„Klopt, ik ga na de zomer naar 3 vwo. Van maandag tot en met vrijdag sta ik om kwart over vier op. Dan pikt mijn trainer mij op en rijden we naar het zwembad in Drachten. Daar train ik van half zes tot half acht. Daarna zit ik om acht uur op school. Op zaterdag mag ik uitslapen en train ik wat later. Op zaterdag- en woensdagmiddag train ik een uur op het droge.”

Tegen welke sporter kijk je het meeste op?

„Ranomi Kromowidjojo.”

Je heb haar al wel een paar records afgenomen. Is dat extra speciaal?

„Ik heb haar record op de 50 en op de 100 meter vrij voor mijn leeftijdscategorie al verbeterd. Ik vind het wel speciaal sneller dan Ranomi te zwemmen. Het meest trots ben ik op mijn persoonlijk record van afgelopen NJK op de 100 meter vrije slag. Toen verbeterde ik mijzelf met een seconde naar 57.89 seconden.”

Dan is het waarschijnlijk ook je droom ooit net zo goed te worden als Kromowidjojo?

„Ik denk dat voor iedereen die meedoet aan de EJOF de Olympische Spelen het doel zijn.”

    • Matthijs Stapel