Realityserie over Concertgebouworkest

Bloed, zweet en concerten Ned. 2, 23.30 - 00.05 uur

De musici hebben het woord. In de nieuwe serie Bloed, zweet en concerten vertellen leden van het Concertgebouworkest over hun favoriete muziekstukken. En dat levert een paar leuke weetjes op. Contrabassist Dominic Seldis heeft bijvoorbeeld een rood stipje op de hals van zijn instrument geplakt om gemakkelijker de moeilijke delen van de eerste symfonie van Mahler te spelen. En hij gebruikt een Mahler-app om de Duitse aanwijzingen die de componist in de partituur heeft geschreven te vertalen in het Engels. De bassist vertelt aanstekelijk. Hij speelt op een instrument dat net zoveel kost als „een ruime woning in Groningen”. En hij zou zijn kinderen afraden een onzeker bestaan te kiezen als musicus.

De verhalen van zijn twee collega’s, eerste violist Nienke van Rijn en tweede violist Annebeth Webb, komen in deze vierdelige serie minder goed uit de verf.

Een interviewer die af en toe had doorgevraagd. Dat mist dit vervolg op de realityserie Bloed, zweet en snaren, die de AVRO eerder dit jaar uitzond. Dan had de kijker wellicht meer geweten over de humor in Mahlers twee symfonie of het moeilijke zachte slot van Mahlers negende. Nu hoort de kijker een paar leuke weetjes, maar krijgt hij weinig inzicht in de muziek en de musici.

Jan Benjamin

    • Jan Benjamin