‘Publieke omroep gaat actievoeren tegen extra bezuinigingen’

De publieke omroep gaat een ‘publieksvriendelijke’ protestactie voeren tegen de voorgenomen extra bezuiniging van 100 miljoen euro. Dat hebben de omroepdirecteuren en de leiding van de NPO vrijdag besloten, melden Broadcast Magazine en De Volkskrant.

Producenten, facilitaire bedrijven, leden, lokale en regionale omroepen en de NPO gaan samen actie voeren, zegt Jan Slagter, directeur van Omroep Max, tegen Broadcast Magazine. Slagter:

“De Tweede Kamer moet het voorgenomen besluit om 100 miljoen extra te besparen nog behandelen, dus de acties komen niet te laat.”

Vanaf volgend jaar gaat het budget, zoals eerder aangekondigd, van circa 900 miljoen euro omlaag: 50 miljoen in 2014, 100 miljoen in 2015 en 200 miljoen in 2016. Die bezuinigingen staan al vast, maar daar bovenop komen mogelijk extra bezuinigingen vanaf 2016 van 100 miljoen. De publieke omroep gaat meer (buitenlandse) programma’s aankopen (fictie en non-fictie), minder programma’s uitzenden (bijvoorbeeld geen thema-avonden meer), en langere series programmeren.

    • Lex Boon