Portugal lijmt kabinet in nood

Na een week crisis is de Portugese premier Pedro Passos Coelho er dit weekeinde in geslaagd zijn centrum-rechtse regering te lijmen. Paulo Portas, minister van Buitenlandse Zaken en voorman van de kleinste regeringspartij die dinsdag een regeringscrisis ontketende door op te stappen, treedt toch niet af. Hij wordt daarentegen gepromoveerd tot vicepremier en zal vaste gesprekspartner worden van de trojka van IMF, Europese Commissie en ECB.

Portas bekritiseert openlijk de bezuinigingskoers die de trojka aan het ‘geredde’ euroland oplegt. Hij noemde zijn opstappen aanvankelijk „onherroepelijk”, maar premier Passos weigerde zijn ontslag. De paniekreactie op de financiële markten en druk uit Europa dreven de twee partijen vervolgens weer bijeen. Na intensieve onderhandelingen werd besloten dat de door Portas bekritiseerde nieuwe minister van Financiën zal aanblijven. Maar behalve vicepremier Portas moet zij ook een nieuwe minister van Economie naast zich dulden, afkomstig van Portas’ CDS-PP.

De kleine, rechts-conservatieve partij trekt vooral stemmen van ouderen en middenstanders. Beide groepen lijden onder de korting van pensioenen en lastenverzwaringen. De komende tijd moet uitwijzen of Portas het beleid kan bijsturen.

Na het aflopen van het huidige trojkaprogramma, juni 2014, zal Portugal waarschijnlijk nieuwe steun nodig hebben. Gedacht wordt aan een preventieve kredietlijn uit het permanente euronoodfonds ESM. De Spaanse krant El País meldt vandaag dat het IMF bij die ‘bail-out light’ niet betrokken zal zijn en dat er minder strenge eisen aan worden verbonden.