Piloot toestel San Francisco had nog amper met dit type Boeing gevlogen

Deze foto van de National Transportation Safety Board laat het uitgebrande vliegtuig zien. Foto Reuters/ NTSB

De piloot van het vliegtuig van Asiana Airlines dat zaterdag crashte op het vliegveld van San Francisco was nog bezig te leren hoe hij met dit type Boeing, een 777, moest vliegen. Dat heeft de vliegtuigmaatschappij bekendgemaakt.

Lee Kang-kook was de op een na jongste piloot van de vier aan boord van het vliegtuig en had 43 uur ervaring met het type toestel, schrijft persbureau Reuters. Het was ook zijn eerste poging een 777 te landen op het vliegveld van de Amerikaanse stad. Met andere types vliegtuigen was hij er al 29 keer geland, volgens Choi Seung-youn van het Zuid-Koreaanse ministerie van Vervoer.

Vliegtuig vloog te langzaam, bemanning probeerde landing te staken

De bemanning van de vlucht had minder dan twee seconden voordat het vliegtuig een muur raakte en op de landingsbaan in brand vloog, geprobeerd te stoppen met landen, volgens het U.S. National Transportation Safety Board (NTSB). Uit informatie van opnameapparatuur in de cockpit zou zijn gebleken dat er tot zeven seconden voor de landing niets aan de hand was geweest, tot de bemanning probeerde te versnellen.

Vier seconden voor de crash werd er gewaarschuwd voor overtrek en begon de apparatuur in de cockpit te schudden. De bemanning probeerde vervolgens met een manoeuvre de landing te stoppen. De woordvoerder van de NTSB vertelde tijdens een persconferentie ook dat het vliegtuig beduidend langzamer vloog dan de bedoeling was.

Nieuwe amateurbeelden van de crash

Een van de overleden tieners mogelijk overreden

Een van de twee overleden Chinese tieners zou mogelijk niet door de crash overleden zijn, maar zijn overreden door een voertuig van een van de hulpdiensten, zo bleek vannacht. Volgens een woordvoerder van de brandweer komen de verwondingen overeen met die van iemand die overreden is. Een autopsie volgt later.

Bij het ongeluk zijn tot op heden twee mensen om het leven gekomen, dertig anderen lagen gisteren volgens Reuters nog in het ziekenhuis, van wie acht in kritieke toestand. 291 passagiers en 16 bemanningsleden zaten aan boord van de vlucht van Seoul naar San Francisco.

    • Frank Huiskamp