op nrc.nl

Reacties op ‘Ik ben leraar. En ik vind vier weken vakantie genoeg’

Kort de zomervakantie in tot vier weken, maar breng het aantal lesuren dat een fulltime docent geeft in de week terug tot hooguit 20. Zo voorkom je burn-outs in het onderwijs, stelde leraar Nederlands Johannes Visser vrijdag in het coververhaal van deze krant. Ook leerlingen hebben geen baat bij ellenlange vakanties, meent Visser. Een greep uit de reacties op nrc.nl.

„Het probleem is dat ik bestuurders, beleidsmakers en politici niet vertrouw. Meer aanwezigheid van de docent zal toch snel worden gezien als meer tijd voor extra klussen. In het hoger onderwijs zie je ineens de komst van summerschools, van intakegesprekken, van extra tentamenrondes, etc. Dus op papier ben ik het met het artikel eens, maar ik vrees het ergste.”

Michael Helterman

„Wat een zelfmedelijden. Ik werk al jaren gemiddeld 55 uur per week. Regelmatig in de weekenden. En ik kan niet langer dan 2 weken achter elkaar weg op een totaal van 24 vakantiedagen. Prima, hoort bij de baan, doe ik niet moeilijk over. Maar als ik dit artikel lees: 42,5 uur per week werken en 6 à 7 weken aaneengesloten vakantie – en het is allemaal zo zwaar. Alsof je alleen in het onderwijs stress hebt. Men mag zich ook wel eens realiseren dat buiten het het onderwijs het gras echt niet groener is.”

Jeffmnld

„Voor scholieren moet de werkdruk inderdaad beter verdeeld worden. Ik heb liever een uitgeruste leerling die van ’s ochtends tot ’s middags oplet – en waarbij ik tussendoor op adem kan komen – dan een leerling die ik het negende lesuur nog moet afpeigeren met Duitse grammatica. En wat te denken van al die leerlingen die tijdens het schooljaar niet kunnen uitrusten omdat de huiswerkbegeleiding, de hockey, de gymnastiek en de andere sociale verplichtingen op hen wachten na schooltijd.”

Jitske vd B

„Dit verhaal gaat ervan uit dat de vakanties van leraren ook echt vakanties zijn. Toen ik nog werkte als lerares, met drie verschillende vakken, weinig parallelklassen, jaarlijks wisselende examenonderwerpen, was ik van de zeven vakantieweken er zo’n drie aan het werk. Die vier weken vakantie waar het artikel over spreekt, waren dus al realiteit. Ook herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie werden deels gevuld met nakijk- en lesvoorbereidingswerk. En toch moest ik ook door het jaar heen buffelen in avonden en weekends. Minder vakantie lijkt mij dus niet de oplossing.”

Simooone

„Als ik moet kiezen, dan toch liever de lange vakantie. In de vakantie kan je ook echt afstand nemen van je werk, zeker in de zomervakantie als er weinig hoeft. Er is dan gelukkig lekker veel tijd voor het gezin, reizen en ontspannen. Dat houdt je op de been.”

Michel Klijmij-van der Laan