Onafhankelijkheid is de beste optie voor Osram

Osram wordt onafhankelijk. Het Duitse industriële conglomeraat Siemens, dat als moederconcern van de mondiaal opererende producent van verlichtingsartikelen heeft gefungeerd, zal 80,5 procent van de zeggenschap over het bedrijf uit handen geven. De fusie wordt ontbonden via de distributie van Osram-aandelen onder de eigenaren van Siemens.

De transactie lijkt profijtelijk voor beide partijen. Siemens raakt een conjunctuurgevoelige en kapitaalintensieve dochter kwijt. En Osram moet zich, schuldenvrij, doelgericht en los van het conglomeraat, makkelijker kunnen aanpassen aan de snel veranderende markt.

Om de verschuivingen die zich op die markt voordoen beter te kunnen begrijpen, zou je eens in de nieuwe Mercedes S-klasse moeten stappen. Dat is ’s werelds eerste auto waarin geen enkele gloeilamp meer voorkomt; de auto is uitgerust met vijfhonderd led-lampjes. McKinsey verwacht dat in 2020 66 procent van de verlichtingsmarkt door leds zal worden beheerst, tegen 15 procent in 2011. Maar naarmate de leds meer terrein veroveren en er meer worden geproduceerd, zullen de prijzen dalen, volgens analisten van Berenberg jaarlijks tussen 10 en 15 procent.

Daardoor ontstaan grote gaten in de financiën van Osram. Het bedrijf haalt nog steeds driekwart van de omzet uit conventionele technologie, maar de operationele marge van ongeveer 10 procent, die het afgelopen decennium gebruikelijk was, is definitief verleden tijd. In 2012 heeft het bedrijf 378 miljoen euro verloren op een omzet van 5,4 miljard euro.

Osram is echter druk aan het saneren. Het personeelsbestand wordt met 20 procent verlaagd en elf van de 43 fabrieken zullen worden gesloten of verkocht. Hierdoor zouden de kosten met een half miljard euro moeten dalen. Het bedrijf denkt na 2014 een operationele marge van 8 procent te kunnen verwezenlijken, dankzij de sterke marktpositie van Osram op het gebied van de led-technologie.

Siemens waardeert Osram op 3,2 miljard euro, ongeveer 4 procent van zijn eigen marktwaarde. Berenberg denkt dat het bedrijf misschien iets meer waard is en zegt dat een koers van 38,2 euro per aandeel gerechtvaardigd zou zijn. Dat komt neer op een koers-winstverhouding van 9,5, een bescheiden korting ten opzichte van beursgenoteerde branchegenoten.

Behalve beleggers ervan overtuigen dat Osram in staat zal zijn adequaat te reageren op de veranderende markt, is er nog een uitdaging. Veel institutionele beleggers in Siemens richten zich op blue chips (standaardaandelen) en hebben weinig belangstelling voor een middelgroot bedrijf dat dit jaar geen dividend uitkeert. Osram kan veel baat hebben bij zijn nieuwe onafhankelijkheid, maar het zal tijd kosten voordat de toekomst er werkelijk zonnig gaat uitzien.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.

    • Olaf Storbeck