Olietrein in Canada legt heel dorp in as

Smoke rises from railway cars that were carrying crude oil after derailing in downtown Lac Megantic, Quebec, Canada, Saturday, July 6, 2013. A large swath of Lac Megantic was destroyed Saturday after a train carrying crude oil derailed, sparking several explosions and forcing the evacuation of up to 1,000 people. (AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson) AP

Het dodental van de ramp met een olietrein in de Canadese plaats Lac-Mégantic is opgelopen tot vijf. Ongeveer veertig mensen worden nog vermist sinds de trein met ruim zeventig tankerwagons zaterdagochtend vroeg ontspoorde en ontplofte nabij het uitgaanscentrum van het dorp. Ongeveer dertig gebouwen werden verwoest door diverse explosies en een vuurzee, waaronder een druk café.

De Canadese premier Stephen Harper vergeleek de rampzone gisteren met een oorlogsgebied. „Dertig gebouwen zijn volledig vernietigd, het komt erop neer dat ze zijn verkoold”, aldus Harper bij een bezoek aan Lac-Mégantic, een dorp van 6.000 inwoners in de provincie Quebec, nabij de Canadese grens met de Amerikaanse staat Maine.

De politie van Quebec verwacht dat het dodental zal oplopen. De

autoriteiten hebben familieleden van vermisten gevraagd om DNA-materiaal af te staan. Maar wegens de intensiteit van de explosies en de hitte is het volgens hen mogelijk dat sommige slachtoffers niet zullen worden teruggevonden. De branden in het gebied werden gisterenmiddag onder controle gebracht. Ongeveer 2.000 mensen zijn uit het rampgebied geëvacueerd.

De toedracht van de ramp is nog onduidelijk. De trein was enkele kilometers voor de ontsporing stilgezet omdat er een brand aan boord was. De lokale brandweer verscheen nadat de machinist naar een hotel was vertrokken. Wat daarna gebeurde, is onduidelijk. Vervoer van olie per trein neemt de laatste jaren sterk toe in Noord-Amerika.