Oh god, nog drie weken alleen met je moeder

Als volwassene nog mee op reis met je ouders zorgt voor frustratie Carlijn Teeven (23) ging met haar moeder een maand door Azië backpacken Vijf tips om dat vol te kunnen houden

In de stoel naast me zit ze een zakje pinda’s te eten. Nootje voor nootje. Met een irritant smakje tussendoor. Na elk exemplaar likt ze het zout van haar vingertoppen. Weer dat smakje. Vervolgens pulkt ze met de nagel van haar wijsvinger de achtergebleven stukjes tussen haar kiezen uit. Het liefst zou ik het zakje uit haar hand rukken en de pinda’s door het hele vliegtuig smijten. Maar ik houd me in. We vliegen immers ergens boven Rusland en moeten nog wel een tijdje. Dertig dagen om precies te zijn.

Oh god, waar ben ik aan begonnen?

Ik ga een maand met mijn moeder door Azië backpacken. Het klonk helemaal geweldig toen we eind vorig jaar de vliegtickets hadden geboekt. Mama en ik, samen op avontuur. Maar als ik me nú al aan haar ergerde, hoe ging ik de komende vier weken dan in vredesnaam volhouden? Ik zag de scène ‘Ruzie in Bangkok’ al voor me: zij de ene kant op, ik de andere. Dag vakantie, dag mam.

Begrijp me niet verkeerd. We hebben een goede band, anders was het plan überhaupt niet ter sprake gekomen. Ze is 55 jaar, maar zeker niet oud. Haar conditie doet niet onder voor die van een gemiddelde twintiger. Maar als ik een weekend bij mijn ouders ben geweest, is het wel zo lekker om op zondagavond weer terug te gaan naar mijn eigen huis, mijn eigen leven, mijn eigen regels. En daar op zes kilometer hoogte besefte ik ineens dat vluchten voorlopig geen optie was.

Hoe houd je een vakantie met je moeder tóch gezellig? Vijf tips opgedaan uit eigen ervaring.

1. Spreek af dat ze niet te veel over je moedert

Dat ze me snel de stoep op trok toen ik bijna werd overreden door een scooter was fijn – en andersom hield ik haar ook tegen toen zij massage-salon ‘Happy end’ wilde binnenlopen. Maar het opvoedtijdperk is voorbij, dus geen gezeur over een rommelige hotelkamer of een paar biertjes te veel.

2. Geen seksverhalen

We zaten op het strand. De zon was net onder, op het tafeltje stonden loempia’s en we hadden allebei een glas witte wijn in de hand. Het uitgelezen moment om te beginnen over seks en de overgang, vond zij. Bedenk goed wat je wel en niet van elkaar wilt horen. Het is logisch dat je op vakantie meer met elkaar bespreekt dan thuis aan de keukentafel. Maar gaat het te ver, geef het dan meteen aan, om ongemakkelijke situaties of gedachten in de toekomst te voorkomen.

3. Betaal je reis zelf

„Ze betaalt zeker alles voor je?”, vroeg een vriend toen ik hem over onze reis vertelde. Nee, dat deed ze niet. Door zelf ook (een deel van) je reis te betalen – in mijn geval het ticket – voelt het echt als een reis van jullie sámen, in plaats van dat jij met háár meegaat. Wees niet té bescheiden, want waarschijnlijk vindt ze het alleen maar leuk om jou af en toe te trakteren.

4. Zeg soms gewoon even niks

De eerste paar dagen van onze reis hadden we allebei nog volop dingen te vertellen. Maar na een week waren we wel zo’n beetje op de hoogte van elkaars levens en nam de gespreksstof af. Ik had de neiging om die stiltes op te vullen door te zoeken naar onderwerpen om over te praten. Niet doen: het is veel te vermoeiend en helemaal niet nodig, ze kent je langer dan vandaag.

5. Ga alleen op pad

Alle goede voornemens ten spijt ontstond er natuurlijk soms toch wat irritatie. Haar alleen maar horen ademen was dan al te veel. 24/7 op elkaars lip zitten werkt in geen enkele relatie, dus ga er af en toe alleen op uit. Ik volgde bijvoorbeeld een kookcursus terwijl zij een middag ging fietsen. Leuke bijkomstigheid is dat we allebei nieuwe mensen ontmoetten. Het is fijn om na een paar uur weer een vertrouwd gezicht te zien en ervaringen te delen.

    • Carlijn Teeven