Nummer X traint en kijkt toe

Rugnummer X was het grootste wielertalent van Nederland. 29 jaar is hij nu, drie jaar ouder dan Bauke Mollema, drie jaar jonger dan Laurens ten Dam.

28, 29, dan heb je als wielrenner de leeftijd bereikt waarop je lichaam de ontberingen het best kan verteren, dan heb je de ervaring opgedaan die tactisch koersen vergt. Dan raak je op je top.

Hij maakte al furore toen hij pas 21, 22 was. Als rookie won hij de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië. Zijn grootste successen, achteraf bezien.

„Nederland mag weer hopen”, zei de Belgische wielercommentator Michel Wuyts indertijd en ook andere kenners voorzagen een renner die in de sporen van Michael Boogerd kon treden – en verder kon komen, want in tijdrijden was hij ook goed.

Rugnummer X dacht er zelf ook zo over en kocht alvast een Ferrari en een woning in Monaco.

Ook ging hij eens op bezoek bij sportartsen in Italië en Spanje, en leerde hij, hoewel zelfverzekerd van aard, dat wielrennen meer is dan de pedalen snel bewegen.

Dus werd rugnummer X betrapt op verboden middelen en verboden methoden. Met terugwerkende kracht werd hij uit sommige uitslagen geschrapt.

Toen hij 24 en 25 jaar was, gold voor hem als wielrenner een beroepsverbod en toen hij eindelijk weer aan een koers mocht deelnemen, was hij al bijna 27.

Intussen had hij langdurig in diverse spiegels gekeken en was een ander mens geworden. De bravoure was weg, werd althans niet meer getoond. Nu, twee jaar later, leidt hij als wielrenner een onopvallend bestaan, ergens in een peloton. Een etappe in de Ronde van Sarthe en een etappe in de Ronde van Qatar. Dat soort overwinningen behaalt hij tegenwoordig. In de Ronde van Italië was hij dit jaar een knecht die buiten beeld bleef.

Momenteel traint rugnummer X, die niet was geselecteerd voor de Tour de France, op Ibiza. Op televisie heeft hij vast gezien hoe zijn landgenoten wielerminnend Nederland weer hoop hebben bezorgd. Zelf wacht Thomas Dekker op 27 juli een nieuwe klus. Dan start de Ronde van Polen.

John Kroon

    • John Kroon