Minder vrijblijvend?

Het was weer ouderwets keuvelen gisteravond bij De Avondetappe. Tourrenners Roy Curvers en Johnny Hoogerland vertelden compleet uitgeput wat ze zoal doen op een rustdag (bakkie koffie, boekje lezen) en dat slapen in de hitte prima gaat als je bijna tweehonderd in de bergen gefietst hebt.

Schitterende etappe, de Nederlanders doen het geweldig. Geen woord over doping dus. Ik zat met verbazing te kijken. De NOS had me enkele maanden geleden in een persbericht nog een andere ‘toon’ en ‘invulling’ van het programma beloofd. Ik pakte het AD van 4 april er nog eens bij. Een gesprek met Smeets over het nieuwe seizoen. „Het zal minder vrijblijvend zijn”, zei Mart. Het stond er echt.

Alle afleveringen van de afgelopen week teruggekeken. Ik telde vijf gesprekken over doping in ruim acht uur tv. Veel wielerjournalisten aan tafel, die vooral van zichzelf vinden dat ze niks verkeerd hebben gedaan. Onder meer gehoord: „Wij hebben een dagelijkse deadline, dus wij kunnen geen onderzoek doen”.

Curvers en Hoogerland bleven gisteren gespaard, omdat je een wielrenner zonder concrete verdenking niet naar doping vraagt. Zoals Mart het zou zeggen: dat is not done.

Dus ligt, zoals altijd, de nadruk op romantische wielerverhalen. Andere Tijden Sport portretteerde gisteren Corry en Frans Siemons van seksclub Sauna Diana uit Zundert. Ze vonden het niks dat in de jaren 80 renners bij mensen aanbelden om te mogen douchen. En dus zetten ze de dubbeldekker van de sekssauna in om de wielrenners in de Tour te helpen: de allereerste ploegbus. Met een foto van een halfnaakte vrouw op de zijkant.

Schitterend, natuurlijk. Maar toch, het voelde als een ode aan het vervoermiddel dat ik inmiddels vooral associeer met bloedzakken in het vriesvak.

In mei sprak ik een uur met Mart Smeets. Vriendelijke man. Toen ik zei dat ik ‘nog één laatste vraag wil stellen’ zei Mart: ‘dat mogen er ook best twee zijn’. Gespreksonderwerp: zijn laatste boek, Gepakt, waarin Smeets beschrijft dat er een gerucht de ronde doet. Er zou een nieuw, niet op te sporen dopingmiddel worden gebruikt in het peloton. Misschien komt het nog, maar ik heb het onderwerp bij De Avondetappe nog niet voorbij zien komen.

Mart, blijf vragen stellen. Dat mogen er ook best twee zijn.

Next-redacteur Stijn Bronzwaer vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Stijn Bronzwaer