Martin sterk, slim én neef van oud-Tourwinnaar Stephen Roche

Daniel Martin (26), gisteren winnaar van de tweede bergetappe in de Tour, is telg uit een wielergeslacht. Zijn oom is Stephen Roche, de wielrenner die in 1987 zowel de Giro als de Tour won en ook wereldkampioen werd. Stephens zoon Nicolas Roche, renner van Saxo Bank en nummer 44 in het algemeen klassement, is Martins neef.

Als er al sprake is van een familiestrijd, is die gisteren gewonnen door Martin, de zoon van de zus van Stephen Roche en Neil Martin, deelnemer aan de wegwedstrijd (49ste) op de Spelen van 1980 in Moskou. Martin is na zijn ritzege de nummer acht van het klassement op een achterstand van bijna tweeënhalve minuut van geletruidrager Christopher Froome. De voorsprong op zijn neef is bijna 28 minuten.

Op Martins erelijst prijken zeges in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Polen. Maar zijn meest tot de verbeelding sprekende zege boekte Martin drie maanden geleden in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Gisteren, in de etappe over vijf cols naar het Pyreneese bergdorp Bagnères-de-Bigorre, demonstreerde Martin ook zijn koersinzicht. Hij kende de laatste bocht voor de aankomst en wist dat hij daar moest toeslaan tegen zijn Deense medevluchter Jakob Fuglsang. Martin dook voor Fuglsang die bocht in, waarna hij niet meer te achterhalen was.

Martins succes betekende veel voor zijn ploeg Garmin, die alles op de klimspecialisten heeft gezet. Nadat Garmin zaterdag de slag had gemist, bewees Martin dat die keus vooralsnog goed uitpakt. Martin en zijn Amerikaanse ploeggenoot Andrew Talansky verloren zaterdag ruim drie minuten op ritwinnaar Froome. Martin herstelde die achterstand ten dele met zijn ritzege en reed de toptien binnen. Tourdebutant Talansky gaf bijna acht minuten toe en zakte van de twaalfde naar de 22ste plaats in het klassement.

Opvallende overeenkomst aan de neven Martin en Roche is dat beiden de Ierse nationaliteit hebben aangenomen, terwijl ze niet in Ierland zijn geboren. Martin is geboren in het Engelse Birmingham en de ruim twee jaar oudere Roche in het Franse Conflans-Sainte-Honorine. Beiden reden aanvankelijk voor hun geboorteland, maar kozen uit emotionele familieoverwegingen in 2006 voor een Iers paspoort.