Latijns-Amerika: hulp Snowden

Links Latijns-Amerika lijkt de enige kans voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Nadat Venezuela en Bolivia hem dit weekend asiel aanboden, verklaarde de Cubaanse president Raúl Castro gistermiddag dat hij als leider van „een van de meest bespioneerde naties ter wereld”, het recht van staten steunt „om asiel te verlenen aan diegenen die voor hun idealen vervolgd worden”. Als dit betekent dat Cuba van plan is de klokkenluider asiel of veilige doorgang aan te bieden, kan Snowden, die zich sinds 23 juni schuil houdt in de transitruimte van de luchthaven van Moskou, aan boord gaan van een van de vijf directe vluchten die Aeroflot wekelijks uitvoert op Havana. Vandaar zou hij door kunnen reizen. Wel moet zo’n vliegtuig door het luchtruim van de EU en de VS, en de kans is aanzienlijk dat die hun luchtruim sluiten mocht Snowden aan boord zijn.

De Boliviaanse president Evo Morales, wiens vliegtuig vorige week in Wenen werd vastgehouden omdat het vermoeden bestond dat Snowden aan boord was, bood de onthuller van het mondiale afluisterprogramma PRISM zaterdagochtend ‘uit protest’ asiel aan. Nicaragua liet weten Snowdens asielverzoek te overwegen. Het Russische parlementslid Alexej Pusjkov, hoofd van de Russische parlementaire commissie Buitenlandse Zaken, twitterde dit weekend dat Venezuela Snowdens laatste kans is. Vandaag zou er overleg zijn tussen de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jaua en de Russen.

Ondertussen verplaatst ook de aandacht rond Snowdens onthullingen zich naar Latijns-Amerika. De Braziliaanse krant O Globo meldde dit weekend in een mede door Snowden-vertrouweling Glenn Greenwald geschreven artikel dat Brazilië met China, Pakistan en Rusland een belangrijk doelwit is van de afluisterpraktijken van de NSA. (AP)