Kortkolom economie

Boze Belgen beginnen eigen bank

Amsterdam. In België is afgelopen zaterdag de bank ‘New B’ opgericht door duizenden particulieren en zo’n negentig organisaties als vakbonden en belangenorganisaties. De coöperatieve protestbank wil investeren in duurzame en lokale economie; winst is geen doel op zich. New B doet niet aan bonussen en „luxepaleizen”, staat in een manifest. Op de oprichtingsvergadering waren 1.700 van de 43.000 aandeelhouders aanwezig. Particulieren kunnen voor 20 euro een aandeel kopen, organisaties voor 2.000 euro. De bank gaat op zoek naar 60 miljoen euro startkapitaal. (NRC)

Flexwerker zit vast in tijdelijk werk

Amsterdam. De positie van flexwerkers is de laatste jaren verslechterd. De kans dat ze langer dan drie jaar in tijdelijk werk blijven hangen is tussen 2006 en 2010 verdrievoudigd naar ruim 30 procent. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SEO dat minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door de crisis trekken meer flexwerkers zich terug van de arbeidsmarkt. Het gaat om 17 procent van de mensen die korter dan drie jaar tijdelijk werk hebben. (Novum)

Merken inspecteren fabrieken Bangladesh

Amsterdam. Zeventig, vooral Europese kledingbedrijven hebben vandaag toegezegd de veiligheid van hun textielfabrieken in Bangladesh te inspecteren. Aanleiding is het instorten van een gebouw met kledingfabrieken in de stad Savar in april, waarbij circa 1.130 doden vielen. Onder de bedrijven zijn H&M, Carrefour, Marks & Spencer en PVH, moederbedrijf van Calvin Klein en Tommy Hilfiger. (NRC)

Aandeel HTC zakt in na winstverlies

Amsterdam. De Taiwanese smartphonefabrikant HTC verloor vanochtend 7 procent van zijn beurswaarde door teleurstellende kwartaalcijfers. Vergeleken met vorig jaar daalde de winst 83 procent, tot 1,25 miljard Taiwanese dollar (32 miljoen euro) op een omzet van 1,8 miljard euro. De afgelopen twee jaar verloor HTC al 80 procent van zijn beurswaarde. (NRC)