Kortkolom cultuur

Fietstunnel Rijks tot nu toe veilig gebleken

Amsterdam. Het openstellen van de onderdoorgang onder het Rijksmuseum voor fietsers heeft tot nu toe nauwelijks onveilige situaties voor voetgangers opgeleverd. Dat blijkt uit een evaluatie van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV). Sinds de openstelling in mei raakte niemand gewond en was de drukte beheersbaar. Volgens een woordvoerder worden er nog wel tot het eind van de zomer handhavers ingezet om brommers, scooters en snorfietsen te weren. Hiervoor is het Stadsdeel Zuid op zoek naar jeugdwerklozen. Na de zomer wordt bekeken of het toezicht gestopt kan worden. Mogelijk worden dan camera’s opgehangen om scooters die het verbod negeren te kunnen bekeuren. (NRC)

Sieburgh directeur van Tropenmuseum

Amsterdam. Het Tropenmuseum krijgt per 15 juli een nieuwe interim-directeur: Jan Willem Sieburgh, die negen jaar zakelijk directeur was van het Rijksmuseum. Hij is de opvolger van Peter Verdaasdonk, die interim was sinds januari 2012, in de periode dat het museum nog niet zeker was van rijkssubsidie in de komende jaren. Nu is die toezegging er wel, in elk geval voor de jaren 2014-2016. Het museum krijgt 5,5 miljoen euro per jaar, op voorwaarde dat het fuseert met Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. (NRC)

Bariton Dong-Hwan Lee wint Belvedere

amsterdam. De Koreaanse bariton Dong-Hwan Lee is de winnaar van het 32ste Belvedere Operaconcours, dat dit jaar voor het eerst niet in Wenen maar in Amsterdam plaatsvond. Het Belvedère is een belangrijk internationaal operaconcours, dat wordt gejureerd door casting directors van grote operahuizen. De persprijs ging naar de Zuid-Afrikaanse tenor Rheinaldt Mogi, die ook de publieksprijs won. (NRC)