Kortkolom buitenland

Chinese ex-minister krijgt doodstraf

Beijing. De voormalige Chinese minister van Spoorwegen, Liu Zhijun, is vanmorgen wegens corruptie op grote schaal veroordeeld tot de doodstraf. De rechtbank bepaalde echter dat de uitvoering van de straf voor ten minste twee jaar wordt opgeschort. In de praktijk betekent zo’n vonnis levenslange celstraf. Liu had steekpenningen aanvaard ter waarde van ruim tien miljoen dollar bij de toekenning van bepaalde banen en contracten. De vorig jaar aangetreden Chinese partijleider Xi Jinping is een grote campagne begonnen tegen corruptie. (Reuters, BBC)

Korea’s bereid tot heropening Kaesong

Seoul. Onderhandelaars van Noord- en Zuid-Korea zijn het gisteren na zestien uur praten in principe eens geworden de speciale economische zone bij Kaesong in Noord-Korea te heropenen. Het is nog niet helder wanneer het complex, waar Zuid-Koreaanse bedrijven met 53.000 Noord-Koreaanse arbeiders goederen produceren, weer opengaat. Het werd in april stilgelegd nadat de spanningen tussen de twee Korea’s waren opgelopen. De toestand is nu kalmer en beide kanten beseffen dat een langere sluiting van Kaesong geld kost. Voor Noord-Korea vormt Kaesong een belangrijke bron van buitenlandse valuta. (AP, Reuters)

India: bommen raken heilige plek Boeddha

Patna. Bij Bodhgaya, het belangrijkste boeddhistische heiligdom in India, zijn gisteren acht bommen afgegaan. Bij de aanslagen op twee tempels en een pagode raakten een Tibetaanse en een Birmese pelgrim gewond. Een poort tot een tempelcomplex werd ernstig beschadigd. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is. De Indiase autoriteiten gaan ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat. Premier Manmohan Singh veroordeelde de aanslagen. Bij Bodhgaya in het noordoosten van India bereikte Boeddha, volgens de overlevering onder een boom, het stadium van de verlichting. (AP, BBC)

Nigeria: aanval op school kost 49 levens

Lagos. Bij een aanval op een middelbare school in Noordoost-Nigeria zijn 49 leerlingen om het leven gekomen. Ooggetuigen zeiden dat de aanvallers met bussen benzine aankwamen en de school in de staat Yobe in brand staken. Leerlingen die vluchtten, werden neergeschoten. De aanval wordt toegeschreven aan de islamitische terreurgroep Boko Haram, die vaker scholen heeft aangevallen. Alle scholen in de staat zijn tot het nieuwe schooljaar in september gesloten. Yobe is een van de staten waar president Jonathan in mei de noodtoestand afgekondigde en duizenden extra troepen naartoe stuurde. (AFP, BBC)

Hotel in Zuid-India ingestort: 10 doden

Hyderabad. Bij de instorting van een hotel in de zuidelijke Indiase plaats Secunderabad zijn vanmorgen zeker tien mensen omgekomen en twaalf gewond geraakt. Naar wordt gevreesd zitten nog meer slachtoffers vast onder het puin. Volgens bewoners uit de omgeving had het gebouw al eerder barsten vertoond. (AP)