Kortkolom binnenland

Foto’s verdachten pinbende vrijgegeven

Amsterdam. De Duitse politie heeft tien foto’s vrijgegeven van mogelijk Nederlandse verdachten van de megabankroof in februari. In één nacht werd toen wereldwijd bijna 30 miljoen euro buitgemaakt. Eerder zijn in Den Haag al drie verdachten opgepakt. Vandaag zouden op drie plaatsen in Nederland doorzoekingen plaatsvinden, meldde de politie vanmorgen. De daders van de grote internationale roof wisten begin dit jaar door hacken bij gegevens van een bank in Oman te komen. Met die informatie kon de groep pinpassen namaken. Daarmee werd in de nacht van 19 februari in 23 landen de miljoenenbuit gepind. (Novum)

‘Hulpgeld Srebrenica niet goed besteed’

Hilversum. De burgemeester van Srebrenica betwijfelt of tientallen miljoenen euro’s aan Nederlandse steun goed zijn besteed. Dat zei hij gisteravond in KRO Brandpunt. Hulporganisaties waarmee Nederland samenwerkt, zouden langs elkaar heen werken en te hoge overheadkosten hebben. Ook zijn er verdenkingen van corruptie. Jaarverslagen van de Nederlandse ambassade in Sarajevo spreken van „verloren jaren voor Bosnië”. Buitenlandse Zaken laat weten dat er geen aanleiding is geweest voor nader onderzoek. (Novum)

Bezetting school Almere voorbij

Almere. De bezetting van de International School in Almere is zaterdagmiddag gestaakt. Tientallen leerlingen en ouders brachten vrijdag de nacht door in de school. Ze zijn het oneens met de plotselinge sluiting van de school door problemen met de onderwijslicentie. De actie kon rekenen op de steun van de directeur van de school. Vandaag praat de Almeerse wethouder van onderwijs met alle partijen en het ministerie over een mogelijke oplossing. (Novum)

Opnieuw meer woninginbraken

Amsterdam. Het aantal woninginbraken is vorig jaar opnieuw gestegen. De politie kreeg 92.000 meldingen, bijna 3.000 meer dan in 2011. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar steeg het aantal inbraken al met zo’n 7.000. Dieven sloegen vooral toe in de regio Gooi en Vechtstreek. (Novum)

Man overleden bij steekpartij R’dam

Rotterdam. In een huis voor begeleid wonen in Rotterdam-Zuid is vanochtend een man neergestoken en overleden. De politie heeft een man aangehouden. De toedracht is onduidelijk. De verdachte is vermoedelijk een bewoner van het huis. (Novum)