kort

Cocaïnehandel

Italiaanse drugsbaas opgepakt in Colombia

Amsterdam. - De meeste gezochte man van Italië, Robert Pannunzi, is vrijdag gearresteerd toen hij boodschappen aan het doen was in Colombia en meteen op het vliegtuig naar Italië gezet.

Pannunzi, de grootste makelaar van cocaïne van Europa, stapte als een van de eerste drugssmokkelaars over van heroïne naar cocaïne en veranderde de handel radicaal. Hij was vooral handelaar en organisator. Pannunzi regelde in de jaren negentig dat de Zuid-Amerikaanse cocaïnehandelaren een nieuwe afzetmarkt vonden in Europa. En hij wist, een unicum in de drugshandel, het vertrouwen te winnen van Zuid-Amerikaanse cocabazen, Turkse heroïnesmokkelaars, de Siciliaanse Cosa Nostra en de bijzonder gesloten Calabrese maffia. Daardoor kon hij hele nieuwe distributienetwerken opzetten.

Pannunzi werd in 1948 geboren in Rome, hij verhuisde met zijn ouders naar Toronto, waar hij actief werd in de heroïnesmokkel. Later kwam hij weer terug naar Italië, waar hij in Rome een kledingwinkel had met de veelzeggende naam ‘De papaver’. In de jaren negentig verlegde hij zijn werkterrein naar Zuid-Amerika. Het grensgebied tussen Venezuela en Colombia was de plaats waar hij zich, onder verschillende namen, jarenlang schuil heeft weten te houden voor justitie. nrc

Zwolle

35 mensen onwel bij hardloopwedstrijd

Zwolle. - Bij een hardloopwedstrijd in Zwolle zijn gisteren 35 mensen onwel geworden. Dat meldt de politie. Tijdens de zogeheten Color Run, een hardloopevenement waarbij deelnemers een wit T-shirt dragen en met verf besproeid worden, werd de hitte sommige deelnemers te veel. Er deden ongeveer 5000 mensen mee aan de wedstrijd over vijf kilometer. De brandweer werd ingezet om voor verkoeling te zorgen. novum

Abu Qatada

Britten zetten terreur- verdachte het land uit

Amsterdam. - De Britse autoriteiten hebben gisteren de radicaal-islamitische geestelijke Abu Qatada (53) uitgeleverd aan Jordanië. Ze wilden al meer dan tien jaar af van de man die wordt omschreven als sleutelfiguur van Al-Qaeda in Europa. De geestelijke is in Jordanië aangeklaagd wegens terroristische activiteiten in 1999 en 2000, en moet daar nu opnieuw terechtstaan. Qatada werd al in 2001 gearresteerd, maar pas in april kon de Britse regering een verdrag tekenen dat Qatada kan worden uitgeleverd. Britse rechters hadden eerder de uitzetting geblokkeerd, omdat zij vreesden dat de geestelijke geen eerlijk proces zou krijgen in Jordanië. De Britse premier David Cameron liet weten dat hij ‘zeer tevreden is’ dat de uitlevering heeft plaatsgevonden. nrc