Onderzoek naar doden Kairo, maar regering waarschuwt demonstranten

De sfeer bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde blijft vandaag gespannen. Reuters / Asmaa Waguih

Nog geen week op het pluche en nu al ziet de Egyptische interim-regering zich genoodzaakt een gerechtelijke commissie in te stellen. Het tijdelijke landsbestuur “betreurt” de gedode demonstranten van vanochtend “zeer” en laat het incident in Kairo onderzoeken. Hiermee lijkt tegemoet te worden gekomen aan een oproep van beoogd vicepresident Mohamed ElBaradei.

Onder de doden zijn volgens het leger twee agenten en een militair, meldt AP. Zij zouden onder “zwaar geweervuur” zijn komen te liggen. Daarop zou het leger het vuur hebben geopend op de demonstranten.

Volgens Reuters luidt de lezing van de regering dat de slachtoffers de dood vonden bij een poging het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde te bestormen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 51, 435 mensen raakten gewond. Volgens een officiële verklaring is het dan ook absoluut niet de bedoeling dat nog vaker geprobeerd wordt legerinstallaties of andere “vitale vestigingen” aan te vallen.

‘Dit verstoort het proces niet’

Het statement van de regering volgt nadat de Moslimbroederschap haar aanhang vanochtend opriep tot een opstand tegen het leger. Aanhangers van de afgezette oud-president Mohammed Morsi stellen dat het leger de aanval inzette op demonstranten. De lezing van het leger luidt dat de pro-Morsi demonstranten als eerste de confrontatie inzetten.

Ondanks de incidenten van vanochtend, waarbij het hoogste dodental sinds de val van Morsi’s regering werd genoteerd, is de interim-regering nog vol goede moed. “Wat er vanochtend gebeurd is, verstoort niet het proces tot het vormen van een nieuwe regering en een routekaart naar democratie.”

    • Jules Seegers