‘Het is echt bullshit dat Froome onmenselijk zou zijn’

Froome reed zaterdag een machtige klim waarmee hij de gele trui veroverde. Zuivere koffie? „Ja, dit kunnen mensen”, zegt wielertrainer Delahaye.

Na twee bergetappes staat het Nederlandse wielrennen er na veel magere jaren weer aardig voor. Bauke Mollema en Laurens ten Dam (beiden Belkin), die in de weekendritten bij de besten eindigden, staan respectievelijk derde en vierde in het algemeen klassement. Boven hen staan de Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) en de Brit Christopher Froome (Sky).

Aangezien deze Tour volgt op een winter vol dopingonthullingen worden de prestaties van Froome en consorten extra tegen het licht gehouden. Zo houdt een Finse wielerblogger van elke belangrijke col de beste klimtijden uit de geschiedenis bij. Froome bleek zaterdag de derde tijd aller tijden te hebben gereden op Ax 3 Domaines, achter Roberto Laiseka en Lance Armstrong, beiden in 2001.

Dat deed de discussie losbarsten. Twaalf jaar geleden zat het wielrennen midden in het epotijdperk. Moeten er bij die tijd van Froome dan nu geen vraagtekens worden gezet? „Bullshit”, zegt Louis Delahaye de volgende ochtend in Saint-Girons, voorafgaand aan de etappe naar Bagnères-de-Bigorre. Delahaye is trainer van de Belkin-ploeg en weet alles van wattages, klimtijden en de grenzen van het menselijk vermogen.

Waarom noemt u het ‘bullshit’? De klimranglijst van Ax 3 Domaines liegt toch niet?

„Die staatjes zijn leuk, maar ik kan daar niks mee. Misschien heeft Froome wel de beste prestatie ooit geleverd. Omdat ze destijds de wind mee hadden en het nu wind tegen was. Maar het kan zijn dat zijn prestatie de dertigste ooit is. Je moet met van alles rekening houden. Bijvoorbeeld met de cols die ervoor zitten. Nu moesten ze eerst over de Pailhères voordat ze bij Ax 3 Domaines kwamen, een ander jaar misschien niet. Dat maakt wel uit natuurlijk.”

Op internet gaan cijfers rond van het vermogen dat Froome heeft geleverd op die klim: 6,4 watt per kilo lichaamsgewicht.

„Al die wattages die op internet staan zijn berekende wattages. En niet de daadwerkelijk gefietste wattages. Je kent de klimtijd, en dat reken je terug naar wattages. Als de omstandigheden even veranderen dan klopt het al niet meer. Als de wind bijvoorbeeld van voren zit, rijden ze langzamer, maar dan heb je niet minder wattage. Dat blijft hetzelfde.”

Sommige mensen beweren dat het menselijk lichaam die 6,4 watt niet kan leveren zonder doping.

„Dat is nog grotere bullshit. Als die 6,4 watt van Froome zou kloppen, zeg ik: ja, dit kunnen mensen.”

Froome heeft last gehad van schistosomiasis, een infectie met een parasitaire worm. Heeft dat nog invloed op zijn vermogen?

„Daar profiteert hij zeker niet van. Integendeel. Als je daarvan geneest, speelt het geen rol meer. Het heeft geen enkele invloed op hoe hij nu rijdt.”

Verbaast Froome u?

„Nee, dit heeft hij vaker laten zien. Hij is nu niet beter dan vorig jaar in de Tour, denk ik. Hij heeft meer talent dan anderen. Ik denk niet dat wij minder professioneel trainen dan hij. En het heeft ook geen invloed dat hij in Kenia is opgegroeid. Froome leefde niet in de Rift Vallei en is eigenlijk gewoon van een West-Europees ras.”

Kan Froome dan simpelweg meer dan Mollema?

„Hij kan 0,3 watt per kilogram meer trappen dan Mollema. Dat is puur talent. Dat houdt in dat Froome meer energie kan leveren. Als je meer energie kunt leveren, kun je harder vooruit gaan. Dat is talent en door middel van trainen kun je dat verbeteren. Wij hebben geprobeerd Bauke voor de Tour de France op zijn maximum te krijgen. Dat is nu 6,1. Of het beter had kunnen zijn, weet je nooit. Maar ik ben er tevreden over.”

Dus u weet nu al dat Mollema niet hetzelfde vermogen kan leveren?

„In theorie kan je natuurlijk zeggen tegen Bauke: als jij die laatste klim met 6,4 kilogram rijdt, dan zit je bij Froome in het wiel. Dat kan ik wel berekenen. Maar die 6,4 watt ook daadwerkelijk rijden, dat is een ander verhaal. Ik kan hem alleen op zijn maximum laten rijden. In de wedstrijd zijn die cijfers niet interessant. Dan heb je met tegenstanders te maken en niet met een klokkie. Sky kijkt ook niet hoeveel watt ze rijden tijdens de rit.”

Blijft de toptien het doel voor Mollema?

„Ik blijf erbij dat we tevreden zijn met een plaats in de toptien. Ook wij kunnen een slechte dag hebben. Gebeurt dat in Saint-Malo, dan is dat geen probleem. Gebeurt het op de Alpe d’Huez, dan is het: Houston, we have a problem. Natuurlijk is het spannend wat er uitkomt. Als je in het lijstje gaat kijken, dan zie wel heel veel toppers. Dan denk je: ik zou wel topvijf willen rijden. Dat het zo goed was, had ik van Laurens niet verwacht. Van Bauke wel.”

Hoe volgt u zelf een bergrit?

„Ik stond zaterdag op de top van de Pailhères met bidonnen voor de renners. Ik volg de radio en Twitter. Ik was rustig, totdat ze langskwamen. Dan kijk ik in hun gezichten. Ik zag Bauke. Hij zat niet op zijn gemak. Bleek toch wel mee te vallen. Bauke heeft het laatste stuk naar de aankomst heel hard gereden. Hij heeft de col ingedeeld. Daar moet je redelijk cool voor zijn.”

    • Derk Walters
    • Koen Greven