Het einde van Miami

Een surfer naast een stormbreker in Miami. Foto EPA / Ricardo Ferro

Miami zal overstromen. Kenners weten zeker dat het laaggelegen en slecht beschermde Miami geen kans maakt tegen de stijgende waterspiegel en tropische stormen. Mogelijk zal Miami over tientallen jaren niet langer bestaan. Die realiteit wil de politiek in Florida niet onder ogen zien, al kijken sommigen nieuwsgierig naar Scheveningen.

Jeff Goodell dook voor Rolling Stone in de rampscenario’s die Miami waarschijnlijk zullen treffen. Gebrek aan drinkwater, een kernreactor die te laag ligt, verzekeringsmaatschappijen die zich terugtrekken en uiteindelijk de overstroming van de stad met een schadepost van 416 miljard dollar (als niet iedereen dan al vertrokken is).

Tot het eind van de negentiende eeuw was Miami moeras:

“Then developers arrived, canals were dug, swamps were drained, and a city emerged that was unlike any other place on the planet, an edge-of-the-world, air-conditioned dreamland of sunshine and beaches and drugs and money.”

Het verhaal van de zeespiegelstijging willen de politici in de staat Florida niet horen. Een risico-analist waagde het ooit de kwestie aan te roeren in het bijzijn van enkele politici:

“I mentioned sea-level rise, and I was treated to a 15-minute lecture on Genesis by one of the commissioners. He said, ‘God destroyed the Earth with water the first time, and he promised he wouldn’t do it again. So all of you who are pushing fears about sea-level rise, go back and read the Bible.’”

Het is echter geen vraag of de stad zal overstromen, maar wanneer, aldus de kenners in het artikel. Het grote probleem is dat de ondergrond van Miami een grote gatenkaas is waardoor er nu al veel zeewater opborrelt en zo de waterwinning in gevaar brengt. Amerikanen hopen dat ze van Nederland kunnen leren.

“I trust we will find a solution. I have been to Amsterdam. I have seen what the Dutch have done. If they can figure it out, so can we.”

In het artikel komen ook Nederlandse ingenieurs van Arcadis aan het woord die ook niet zo gauw een oplossing weten. Scheveningen is op veel gebieden vergelijkbaar met Miami, maar de verschillen zijn nog groot, vooral door de grootte van Miami.

Er is ook nog altijd de kwestie van het geld. Verzekeraars blijven weg uit Miami waardoor de staat maar een verzekeringsmaatschappij in het leven heeft geroepen. Bij een ramp zal deze gelijk failliet zijn, zo is de verwachting. Ook wordt gedacht dat met een stijgend risico de woonkosten in Miami zo hoog worden dat iedereen weg zal trekken.

Een nieuw Atlantis is in de maak.

Lees het hele verhaal van Jeff Goodell op de site van Rolling Stone (7.215 woorden, ongeveer 33 minuten leestijd).

    • Alex van der Hulst