Ongeluk op A12 na achtervolging om tanken zonder betalen

Een auto die door de politie werd achtervolgd op de A12 heeft vanmiddag een groot ongeluk veroorzaakt. Een andere auto werd door de vluchters geraakt en sloeg over de kop.

Volgens persdienst Novum werd de auto door de politie achtervolgd wegens tanken zonder te betalen. Dit gebeurde bij een tankstation aan de A1 bij Muiden. Op de A4 zagen agenten de auto rijden. Aanvankelijk stopte de auto na een stopteken, maar opeens scheurde de wagen er toch vandoor.

Een verdachte gewond, de andere gearresteerd

Een van de slachtoffers zat in een auto die over de kop sloeg. De andere twee slachtoffers zaten in de achtervolgde BMW, meldt een politiewoordvoerder. Twee slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht. Het gaat hierbij om een vrouw die in de BMW zat en een slachtoffer uit de andere auto. De bestuurder raakte lichtgewond en kon ter plaatse worden behandeld. Deze verdachte is aangehouden. Hoe het met de slachtoffers is die naar een ziekenhuis zijn gebracht, is nog onbekend.

Met de auto waarmee de aanrijding was veroorzaakt, was rond 16.15 uur getankt zonder te betalen bij een tankstation aan de A1 bij Muiden. Op de A4 bij Leidschendam zagen agenten de auto rijden. Aanvankelijk stopte de auto na een stopteken. De politie vermoedt dat de bestuurder wachtte tot een agent was uitgestapt, waarna de BMW op de agent inreed. Die moest wegspringen om zich in veiligheid te brengen.

Geen filefuik ingezet

De politie achtervolgde de auto onder meer door Leidschendam en Zoetermeer. Uiteindelijk werd de A12 richting Den Haag opgegaan, waar bij Nootdorp het ongeval plaatsvond. De oorzaak van dit ongeval is nog onbekend. De agenten zaten op een afstand van honderd tot tweehonderd meter toen het ongeluk plaatsvond.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Ongeluk #A12 naar Den Haag: hier ging een politie-achtervolging aan vooraf. Bij Nootdorp is de weg voorlopig DICHT.

De politie laat desgevraagd weten dat er geen sprake was van een zogenoemde filefuik, waarbij agenten bewust een file creëren om een voortvluchtige verdachte te pakken. In oktober 2011 leidde zo’n filefuik tot een botsing met dodelijke afloop. Ook hier ging het om benzinediefstal. De inzet van een filefuik leidde destijds tot ophef.

Onderzocht wordt wat de inzittenden van de BMW op hun kerfstok hebben. Onder meer omdat werd ingereden op de agent wordt vermoed dat zij meer op hun geweten hebben dan alleen tanken zonder te betalen.

Rijkswaterstaat laat weten dat de afsluiting van de A12 tot ongeveer 20.00 uur duurt vanwege het onderzoek naar het ongeval. Omrijden kan via de N11 en A4 of de A20 en A13.