Froome ging wel heel hard, dus zijn er vragen

Froome reed zaterdag een machtige klim en veroverde de gele trui Zuivere koffie? „Ja, dit kunnen mensen”, zegt wielertrainer Delahaije

Sportredacteuren

Na twee bergetappes staat de Nederlandse ploeg Belkin er goed voor. Bauke Mollema en Laurens ten Dam, die in de weekendritten bij de besten eindigden, staan respectievelijk derde en vierde in het algemeen klassement. Boven hen staan de Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) en de Brit Christopher Froome (Sky).

Aangezien deze Tour volgt op een winter vol dopingonthullingen worden de prestaties van geletruidrager Froome en consorten extra tegen het licht gehouden. Zo houdt een Finse wielerblogger van elke belangrijke col de beste klimtijden uit de geschiedenis bij. Froome bleek zaterdag de derde tijd ooit te hebben gereden op Ax 3 Domaines, achter Roberto Laiseka en Lance Armstrong, beiden in 2001.

Dat deed de discussie losbarsten. Twaalf jaar geleden zat het wielrennen midden in het epotijdperk. Moeten er bij die tijd van Froome dan nu vraagtekens worden gezet? „Bullshit”, zei Louis Delahaije gisterochtend in Saint-Girons, voorafgaand aan de etappe naar Bagnères-de-Bigorre. Delahaije is trainer van de Belkin-ploeg en weet alles van wattages, klimtijden en de grenzen van het menselijk vermogen.

Waarom noemt u het ‘bullshit’? De klimranglijst van Ax 3 Domaines liegt toch niet?

Delahaije: „Die staatjes zijn leuk, maar ik kan daar niks mee. Misschien heeft Froome wel de beste prestatie ooit geleverd. Omdat ze destijds de wind mee hadden en het nu wind tegen was. Maar het kan zijn dat zijn prestatie de dertigste ooit is. Je moet met van alles rekening houden. Bijvoorbeeld met de cols die ervoor zitten. Nu moesten ze eerst over de Pailhères voordat ze bij Ax 3 Domaines kwamen, een ander jaar misschien niet. Dat maakt wel uit natuurlijk.”

Op internet staan cijfers van het vermogen van Froome op die klim: 6,4 watt per kilo lichaamsgewicht, extreem hoog.

„Al die wattages op internet zijn berekende wattages, niet de daadwerkelijk gefietste wattages. Je kent de klimtijd, dat reken je terug naar wattages. Als de omstandigheden even veranderen klopt het al niet meer. Als de wind bijvoorbeeld van voren zit, rijden ze langzamer, maar dan heb je niet minder wattage.”

Verbaast Froome u?

„Nee, dit heeft hij vaker laten zien. Hij is niet beter dan vorig jaar in de Tour, denk ik. Hij heeft meer talent dan anderen. ”

Kan Froome dan meer dan Mollema?

„Hij kan 0,3 watt per kilogram meer trappen dan Mollema. Dat houdt in dat Froome meer energie kan leveren. Dat is talent en door middel van trainen kun je dat verbeteren. Wij hebben geprobeerd Bauke voor de Tour op zijn maximum te krijgen. Dat is nu 6,1 [6,1 en 6,2 zijn wattages van toptienrenners in de Tour, red.]. Of het beter had kunnen zijn, weet je nooit. Maar ik ben er tevreden over.”

Dus u weet dat Mollema niet hetzelfde vermogen kan leveren?

„In theorie kan je zeggen tegen Bauke: als jij die laatste klim met 6,4 rijdt, zit je bij Froome in het wiel. Dat kan ik wel berekenen. Maar die 6,4 ook daadwerkelijk rijden, is een ander verhaal. In de wedstrijd heb je met tegenstanders te maken, niet met een klokkie. Sky kijkt ook niet hoeveel watt ze rijden tijdens de rit.”

Blijft de toptien het doel voor Mollema?

„We zijn tevreden met een plaats in de toptien. Ook wij kunnen een slechte dag hebben. Als je in het lijstje gaat kijken, dan denk je: ik zou wel topvijf willen rijden. Dat het zo goed was, had ik van Laurens niet verwacht. Van Bauke wel.”

    • Derk Walters
    • Koen Greven