Filip blijkt Philippe

De aanstaande Belgische koning, kroonprins Filip, zal wetten ondertekenen met zijn Franse naam Philippe, aldus de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Het zou niet gaan om een politieke beslissing: bij zijn geboorte werd de prins nu eenmaal ingeschreven als Philippe Léopold Louis Marie. En hij kan slechts één handtekening zetten.

Toch noemen Vlaamse media de beslissing opvallend, misschien omdat de huidige koning Albert II (in het Frans en in het Nederlands hetzelfde geschreven) nooit hoefde te kiezen. Zijn voorganger Boudewijn (Baudouin) had zo’n onduidelijke handtekening dat hoe dan ook alleen de ‘B’ leesbaar was.

Op Twitter reageren Vlamingen laconiek op de kwestie-Philippe/Filip. Iemand noemt een bericht uit de krant De Tijd uit 1909. Toen heette de nieuwe vorst Albert I in het Nederlands Albrecht: „De Belgische Kamer heeft nu beslist, dat de naam in Vlaamsche officieele stukken, evenals in Fransche, Albert zal wezen”.