EU en VS beginnen met praten

In Washington beginnen vandaag onderhandelingen over een breed handels- en investeringsakkoord tussen de EU en de VS. Dat moet baanbrekend worden. Het gaat over tarieven maar vooral over zaken als afstemming van controleregels, liberalisering van de dienstensector en opstelling van openbare aanbestedingen.

Overeenstemming zou een welkome miljardenstimulans betekenen – zonder dat de belastingbetaler daarvoor opdraait. Maar dat perspectief wordt overschaduwd door onthullingen over Amerikaanse afluisterpraktijken in Europa. De Duitse bonskanselier Merkel en de Franse president Hollande tonen zich publiekelijk verontwaardigd. Maar die houding wringt. Dit weekeinde verklapte Edward Snowden in Der Spiegel, op basis dat de Duitse inlichtingendienst BND nauw samenwerkt met de Amerikaanse NSA. Le Monde berichtte vorige week over een eigen Frans afluisterprogramma. Formeel eist de Europa nu opheldering van de Amerikanen. (NRC)