Economie bloeit in energiestaat Texas

De Nederlands-Vlaamse missie naar Texas moet de wederzijdse handel een impuls geven. Het Havenbedrijf Rotterdam en Shell reizen mee.

Op hun eerste gezamenlijke handelsmissie stellen Nederland en Vlaanderen zich vandaag en morgen aan Texaanse bedrijven voor als ‘het sterkste industriële deltagebied van Europa’. Ze leggen de nadruk op de ontwikkelde petrochemische industrie en hun goede infrastructuur. Het is vooral de bedoeling de Texanen te interesseren voor wat de Nederlandse en Vlaamse havens te bieden hebben.

De keuze van Texas voor de gezamenlijke missie is makkelijk verklaarbaar. De Amerikaanse staat heeft een enorme energiesector. Oliegiganten als ConocoPhillips, Marathon Oil en Exxon-Mobil hebben hier hun hoofdkwartier.

Texas importeerde in 2011 – jongere cijfers zijn er nog niet – voor ruim 2,1 miljard dollar (1,6 miljard euro) aan goederen uit Nederland. Daarvan bestond driekwart uit industriële machines en petrochemische producten.

Met de Nederlands-Vlaamse handelsmissie reizen tientallen Nederlandse bedrijven mee, waaronder Shell, het Rotterdamse Havenbedrijf en Alliander, beheerder van elektriciteitsnetten. Zij gaan op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden in Texas, of partijen die juist geïnteresseerd zijn in ontwikkeling van activiteiten in Nederland.

Nederland is nu de op vier na grootste buitenlandse investeerder in Texas. In 2011 besteedde het er zo’n 12,6 miljard dollar, ongeveer 9,6 miljard euro. Volgens de Nederlandse ambassade in de VS hebben die investeringen deze Amerikaanse staat bijna 100.000 banen opgeleverd. „Het doel van deze missie is om Nederland en Vlaanderen in Texas verder op de kaart te zetten als handelspartner en als bestemming voor investeringen”, zegt Ilse van Overveld, persvoorlichter bij de ambassade.

Inmiddels zijn zo’n honderd Nederlandse bedrijven in Texas actief, waaronder Heineken en Rabobank. De handelsmissie moet dat lijstje doen groeien, maar wat de reis precies oplevert, is nog onduidelijk. „Grote multinationals zorgen voor forse investeringen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan”, aldus Hesther Telleman van Agentschap NL, een dienst van Economische Zaken.

Mogelijk kan de handelsmissie ook enige lering trekken in de VS. Waar de Nederlandse en Belgische economie kwakkelt, ziet die van Texas er verhoudingsgewijs florissant uit. Vorig jaar bedroeg het bruto binnenlands product er bijna 1,4 biljoen dollar (ruim een biljoen euro), wat neerkwam op 3,2 procent groei. Daarmee doet Texas het beter dan de Verenigde Staten als geheel. De Amerikaanse economie groeide vorig jaar met 2,6 procent. Door de bloeiende bedrijvigheid is de werkloosheid in Texas (6,5 procent) lager dan in Nederland (8 procent).

De groeiende Texaanse economie kan ertoe bijdragen dan de levensstandaard in deze staat verbetert; het gemiddelde inkomen per huishouden ligt er nu nog onder het Amerikaanse gemiddelde. Gelijk gespreid is de welvaartsgroei niet. Volgens het Amerikaanse censusbureau blijft de inkomstenkloof tussen rijke en arme Texanen groeien.

    • Piet van de Velde