Duizenden aanhangers Morsi protesteren

Egypte

Duizenden aanhangers van de door het leger afgezette president Morsi hebben gisteren geprotesteerd in Kairo, op de plek waar de oud-president vermoedelijk wordt vastgehouden. Ook in Alexandrië gingen duizenden mensen gisteravond de straat op. Vrijdagavond raakten aanhangers van de afgezette president in Kairo slaags met tegenstanders. Vrijdagnacht vielen er in het hele land naar schatting zo’n dertig doden.

Het Egyptische leger zette president Morsi woensdag af na massale protesten van tegenstanders. Er woedt een bittere woordenstrijd over wat er woensdag in Egypte is gebeurd. Was het afzetten van president Mohammed Morsi een coup of een tweede revolutie? Waar aanhangers van Morsi spreken van een militaire coup, houden de miljoenen Egyptenaren die de straat opgingen om te protesteren tegen Morsi het op een revolutie.

Onder hen is veel steun voor het afzetten van Morsi. De betogers zijn boos over Morsi’s fundamentalistische koers, of zijn teleurgesteld over zijn prestaties. Ook zijn er aanhangers van het oude regime van Mubarak bij, die altijd al tegenstander waren van de Moslimbroederschap.

Het leger houdt de macht niet aan zichzelf: Adli Mansour, hoofd van het Constitutioneel Hof, is donderdag beëdigd als president en er komen zo snel mogelijk een nieuwe regering en vervroegde verkiezingen. Maar ondertussen neemt het leger wel de beslissingen, en zijn handelswijze heeft alles van een ouderwetse coup. Behalve Morsi zijn andere topfiguren van de Moslimbroederschap gearresteerd. Tegen de broederschap en andere islamitische organisaties lopen 200 arrestatiebevelen.

Gisteren werd bekend dat de eerder aangekondigde benoeming van Mohamed ElBaradei als interim-premier onzeker is geworden. De aanstelling van de liberale ElBaradei werd tegengehouden door de Nour-partij, na de Moslimbroederschap de grootste islamitische partij van Egypte. Nadat de benoeming van ElBaradei onzeker werd, werd gisteravond ook de sociaal-democratische advocaat Ziaad Bahaa el-Din genoemd als mogelijke interim-premier.

Het blijft ook buiten Kairo onrustig. In de noordelijke Sinaï bij het stadje El-Arish is gisteren een aanslag gepleegd op een gaspijplijn. Het was de eerste keer in een jaar tijd dat een dergelijke bomaanslag werd gepleegd. AFP, NRC, Reuters