Dubbele moord in Braziliaans voetbal

Waar een rode kaart toe kan leiden: een potje amateurvoetbal in het noordoosten van Brazilië mondde vorige week uit in een lynchpartij. De 20-jarige scheidsrechter stak de door hem weggestuurde speler neer, nadat deze amok maakte om diens beslissing. De speler overleed op weg naar het ziekenhuis. Het publiek, ziedend over de moord die zich voor hun ogen voltrok, bond de scheidsrechter vast en stenigde hem. Vervolgens vierendeelde de massa zijn lichaam en prikte zijn hoofd op een stok. Die stok werd in het midden van het voetbalveld geplant.

De dubbele moord vond plaats in een klein dorp in de noordelijke deelstaat Maranhão. Er circuleren gruwelijke beelden op internet. Omstanders maakten opnames met een mobiele telefoon. Die gebruikt de politie nu om de daders te vinden. Een van hen werd woensdag al opgepakt, twee verdachten zijn nog voortvluchtig. Het incident gebeurde vorig weekend, maar de politie gaf niet eerder ruchtbaarheid aan de zaak.

De politiechef die het onderzoek leidt, zei tegen lokale media dat de politie er alles aan doet de verantwoordelijke te berechten: „Een misdaad kan nooit worden gerechtvaardigd met een andere.”

De gebeurtenis komt ongelegen voor Brazilië, dat volgend jaar het WK voetbal organiseert. Vorige maand uitten honderdduizenden Brazilianen hun ongenoegen over de komst van het WK en de hoeveelheid publiek geld die het land in het evenement investeert. Commentatoren vrezen voor een slechte reputatie van het land, dat juist bekendstaat om zijn voetbalminnende volk.

    • Floor Boon