Chinese oud-minister krijgt voorwaardelijke doodstraf

Liu Zhijun, oud-minister van Spoorwegen in China, op videobeelden vanuit de rechtszaal. Foto AP/ CCTV

Liu Zhijun, de Chinese oud-minister van Spoorwegen, is veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf voor corruptie en machtsmisbruik. Dat melden Chinese media, schrijft Reuters. In de praktijk wordt een voorwaardelijke doodstraf in het land na twee jaar omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

Liu werd in april formeel aangeklaagd voor machtsmisbruik, het aannemen van steekpenningen en wanpraktijken. Die wanpraktijken zouden hebben geleid tot enorme verliezen. Staatspersbureau Xinhua meldde dat Liu misbruik maakte van zijn positie en elf mensen hielp ofwel promoties ofwel contracten te krijgen. Daarvoor nam hij in totaal 64,6 miljoen yuan (8,2 miljoen euro) in steekpenningen aan. Liu werd in februari van het afgelopen jaar ontslagen en later verbannen uit de Communistische Partij.

Teken dat Xi corruptie hard wil aanpakken

Reuters schrijft dat de veroordeling van de oud-minister een teken is dat de nieuwe Chinese president, Xi Jinping, corruptie hard wil aanpakken. Hij maakte dit, sinds zijn aantreden in november vorig jaar, een van zijn speerpunten. Hij zei dat het probleem dusdanig erg was, dat het voortbestaan van de Communistische Partij in gevaar was.

Liu is de hoogstgeplaatste ambtenaar die veroordeeld is sinds de aanstelling van Xi als president. De zaak speelde echter al voor zijn aanstelling. Xi zei dat hij zowel de lager geplaatste als machtige “tijgers” wil aanpakken. Tot nu toe zijn er echter weinig hooggeplaatsten onderzocht.

    • Frank Huiskamp