Britten na elf jaar af van radicale imam

(FILES) A file picture taken on November 13, 2012, shows Terror suspect Abu Qatada arriving at his home in northwest London, after he was released from prison. Britain is expected to fly radical Islamist cleric Abu Qatada to Jordan on July 7, 2013 to face terror charges, ending a decade-long legal battle over the fate of the man once dubbed Osama bin Laden's right-hand-man in Europe. AFP PHOTO / ANDREW COWIE AFP

Na een juridische strijd die elf jaar duurde en 1,5 miljoen pond kostte (1,7 miljoen euro), is gisterochtend de radicale moslimgeestelijke Abu Qatada het Verenigd Koninkrijk uitgezet. Bij aankomst in Jordanië is hij direct gevangen genomen.

De zaak-Abu Qatada dreef de Britten tot wanhoop. Abu Qatada, echte naam Mahmoud Mohammed Othman, wordt gezien als de geestelijk ambassadeur van Al-Qaeda in Europa. Zijn volgelingen zouden onder andere Zacarias Moussaoui zijn, de twintigste kaper van 9/11, en Richard Reid, die in 2001 probeerde een vliegtuig op te blazen met een schoenbom. Maar voldoende bewijs om hem te berechten was er niet.

Uitlevering aan Jordanië, waar hij in 1999 in absentia was veroordeeld wegens het beramen van bomaanslagen, was echter ook niet mogelijk. Abu Qatada ging daartegen in beroep, en verschillende rechters, onder wie het Europees Hof voor de Mensenrechten, bevestigden dat hij in Jordanië het risico liep veroordeeld en geëxecuteerd te worden op basis van onder marteling verkregen bewijs. Pas nadat de Britten eerder dit jaar van de Jordaanse koning de verzekering kregen dat hij een eerlijk proces zal krijgen, staakte de geestelijke zijn strijd tegen uitlevering.

Premier Cameron sprak gisteren van „fantastisch nieuws”. „Deze zaak deed mijn bloed koken: dat deze man geen recht had om in ons land te zijn, een bedreiging voor ons land was, en dat het zo moeilijk was om hem uit te zetten.”

Jordanië heeft Abu Qatada opnieuw aangeklaagd wegens het beramen van terreuraanslagen in 1998 en 1999. Bij een veroordeling wacht hem een levenslange celstraf.