Benne trots op lange mannen

De nationale volleyballers liepen de finale van de World League net mis in Finland. Bij bondscoach Edwin Benne geen spoor van ontgoocheling.

Na de nederlaag tegen Finland loopt bondscoach Edwin Benne richting de spelers die verslagen op de vloer van de Tampere Ice Arena liggen. De Nederlandse volleyballers beseffen deze zaterdagavond dat ze door de 3-1 nederlaag waarschijnlijk de finale van de World League in Argentinië mislopen. Benne geeft zijn ‘lange mannen’ een stevige hand en klopt de ervaren Jeroen Rauwerdink bemoedigend op de borst. Hij heeft één boodschap voor zijn spelers: wees trots op wat jullie hebben gepresteerd. De bondscoach regelt daarom al kort na de wedstrijd een teambijeenkomst voor de volgende ochtend, waarin ze zullen stilstaan bij de successen die Nederland in de World League heeft behaald.

„Hoe wij in deze competitie hebben gepresteerd, daar zou ik voor hebben getekend”, stelt Benne kort na het duel in Tampere. Hij is in zijn bewoordingen meteen optimistisch, al spat de teleurstelling van zijn gezicht. „Natuurlijk doet dit pijn. Maar ik ben ontzettend trots op de weg die wij met dit team hebben afgelegd.”

Benne is een „procesdenker”, een coach voor de lange termijn. Sinds zijn aanstelling in 2011 streeft hij bescheiden doelen na. Goed spelen en een maximale inzet zijn onder zijn aanvoering hoofddoelen geworden, grote prestaties een mooie bijkomstigheid.

Het Nederlands team vaart tot nu toe wel bij die aanpak. Een jaar na de komst van Benne wint Nederland al de European League om vervolgens te promoveren naar de World League. Daar verrast de relatief jonge groep met uitstekende resultaten en goed volleybal. Maar Canada plaatst op de laatste wedstrijddag voor de finale van de World League.

De verwachtingen voor de Nederlandse prestaties waren laag en Benne buit de underdogpositie van zijn team maar al te graag uit. „Goed spelen in de World League is een doel op zich”, stelt de bondscoach. „Wij willen stapje voor stapje beter worden. Er zijn coaches die in mijn positie zouden zeggen: je moet een einddoel hebben. Je moet weten of je in 2016 op de Olympische Spelen staat. Ik zie de zin daarvan niet.”

Maar, zo erkent de coach, in de toekomst moeten er weer concrete doelen worden gesteld. Zeker nu de Nederlandse ploeg heeft laten zien op topniveau te kunnen presteren. „Er gaat een moment komen waarop we zeggen: oké, waar staan we nu en wat is onze horizon. Dat zullen we misschien volgend jaar bespreken.”

Benne blijft graag nog een aantal jaren bondscoach. Zolang er ontwikkeling in het team zit, stelt de oud-international, „laat mij het werk dan nog maar doen”. Mocht zich een betere kandidaat aandienen, heeft hij daar vrede mee. „Dan zal ik waarschijnlijk de eerste zijn die dat inziet.”

Of Benne de coach is die Nederland uiteindelijk aan medailles gaat helpen, weet hij niet zeker. „Misschien ben ik goed voor de ontwikkeling”, stelt hij. „Maar ik ben in ieder geval wel de beste coach op dit moment, omdat het team dit nodig heeft. Het zou kunnen dat er iemand anders nodig is om de volgende stap te zetten, als de jonge jongens het over drie jaar overnemen. Daar maak ik me nu nog niet druk over.”

De Nederlandse ploeg heeft eerst nog een lange weg af te leggen naar de wereldtop. „Het topniveau dat Rusland, Brazilië of Bulgarije laten zien, is nog ver weg voor ons. De Olympische Spelen zijn geen thema. Die gaan we ook zeer waarschijnlijk niet halen”, stelt Benne, zich nog even schikkend in de rol van underdog. „Dat is toch heel gemakkelijk als je dat zegt? Dan ben je daar maar van af.”

    • Daan Heijink