‘Bemoeizorg helpt bij ernstig psychiatrische patiënten’

De criminaliteit onder de zwaarste psychiatrische patiënten in de regio Utrecht is de afgelopen vijfenhalf jaar sterk gedaald na de inzet van zogenoemde ‘bemoeizorg’. Uit recidivecijfers van forensische bemoeizorg, de eerste in Nederland, blijkt dat het aantal politiecontacten, variërend van diefstal tot doodslag, zes keer zo laag is als voorheen. Dat meldt De Volkskrant vandaag.

GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. Foto ANP/ Lex van Lieshout

De criminaliteit onder de zwaarste psychiatrische patiënten in de regio Utrecht is de afgelopen vijfenhalf jaar sterk gedaald na de inzet van zogenoemde ‘bemoeizorg’. Uit recidivecijfers van forensische bemoeizorg, de eerste in Nederland, blijkt dat het aantal politiecontacten, variërend van diefstal tot doodslag, zes keer zo laag is als voorheen. Dat meldt De Volkskrant vandaag.

Het aantal politiecontacten daalde van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen halfjaar. Het gaat om patiënten die politie en justitie al jarenlang zwaar belasten. Ze worden volgens de krant gezien als de gevaarlijkste en meest complexe patiënten uit de regio. Ze wonen thuis maar worden, ook als ze dat niet willen, dagelijks opgezocht door een klein team dat een netwerk rondom de patiënt bouwt. Deze bemoeizorg startte in 2008.

Volgens de GGZ was het voorheen moeilijk om grip op de patiënten te krijgen. Ze weigerden zorg en waren gewelddadig. Een woordvoerder stelt in De Volkskrant dat de intensieve bemoeizorg geld kost, maar uiteindelijk kostenbesparend is:

“Er zijn minder rechtszaken, minder veroordelingen, minder langdurige opnamen in de psychiatrische kliniek”