Al Jazeera lekt geheim Bin Laden-rapport - hard oordeel over Pakistan

Een foto van Osama bin Laden in Afghanistan (1998). Foto EPA

Waarom kon de meest gezochte terrorist ter wereld, Osama bin Laden, zich jarenlang schuilhouden in Pakistan? Een geheim rapport van de Pakistaanse overheid met die onderzoeksvraag concludeert dat het vooral kwam door het falen van de Pakistaanse leger en de inlichtingendiensten.

Nieuwszender heeft het 336-pagina tellende rapport in handen gekregen en gepubliceerd. In het rapport wordt een snoeihard oordeel geveld. Een commissie stelt dat er sprake is van “verwijtbare nalatigheid en incompetentie” op vrijwel alle niveaus binnen de Pakistaanse overheid. Uit de conclusies van het rapport:

“The whole episode of the U.S. assassination mission of May 2, 2011 and the Pakistan government’s response before, during and after appears in large part to be a story of complacency, ignorance, negligence, incompetence, riresponsiblity and possibly worse at various levels inside and outside the government.”

Het rapport staat volgens Al Jazeera vol met opmerkelijke details over het leven van Bin Laden in Pakistan. Zo werd een auto met daarin Bin Laden eens aangehouden wegens een snelheidsovertreding. De chauffeur regelde de zaak snel met de agent en de auto mocht doorrijden.

Bin Laden werd in mei 2011 gedood bij een geheime Amerikaanse operatie.

Bekijk hier het hele rapport (pdf).

    • Lex Boon