Zeker 35 mensen dood na beschietingen Kairo - Broederschap wil opstand

De situatie voor de kazerne van de Republikeinse Garde in Kairo. Videostill via NOS

Zeker 35 mensen zijn om het leven gekomen in Kairo, nadat volgens de Moslimbroederschap schoten werden afgevuurd op aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi bij het gebouw van de Republikeinse Garde. Dat meldt het Egyptische ministerie van Volksgezondheid, schrijft Reuters. 300 mensen zouden gewond zijn geraakt. De staatstelevisie heeft het inmiddels over 42 doden. In het gebouw van de Republikeinse Garde wordt Morsi vastgehouden.

Twitter avatar gelhaddad Gehad El-Haddad BLOODBATH !!!!! Multiple casualties & 100s of wounded many critically. #Rabaa hospital overflowing into surrounding areas. #SaveEgypt

Volgens de Moslimbroederschap waren haar leden niet gewapend en werden ze beschoten terwijl ze aan het bidden waren. Woordvoerder van de Broederschap, Gehad Haddad, zegt tegenover nieuwszender Al Jazeera dat de politie schoten loste rond 3.30 uur vannacht, toen demonstranten bezig waren met een sit-in. Hij beschuldigt de politie van criminele activiteit.

“Elke politiemacht ter wereld weet hoe je een sit-in uit elkaar moet drijven. Dit is gewoon een criminele activiteit gericht op demonstranten. Niemand verwachtte zo’n verraderlijke daad van de politie en Republikeinse Garde: orders om Egyptenaren te vermoorden, komend van het Egyptische leger.”

Het leger, verantwoordelijk voor de afzetting van Morsi afgelopen woensdag, zei dat “een terreurgroep” het gebouw had proberen te bestormen. Een officier zou daarbij zijn gedood, zei het leger in een verklaring op de staatstelevisie. Veertig anderen zouden gewond zijn geraakt.

Dit zouden opnames zijn van de situatie bij de beschietingen (Pas op: mogelijk schokkende beelden).

Moslimbroederschap roept op tot opstand

De Moslimbroederschap heeft naar aanleiding van het bloedbad bij de Republikeinse Garde opgroepen tot een “opstand van het grote Egyptische volk tegen hen die onze revolutie momenteel proberen te stelen met tanks”. De politieke vleugel van de partij “dringt er bij de internationale gemeenschap, groepen en alle vrije mensen ter wereld op aan in te grijpen om zulke bloedbaden te (en…) het ontstaan van een nieuw Syrië in de Arabische wereld te voorkomen.”

Kandidaat-interim-premier ElBaradei wil onderzoek

Politiek leider Mohamed ElBaradei, een van de kandidaten voor de post van interim-premier onder interim-president Adly Mansour, heeft het geweld sterk veroordeeld op Twitter:

Twitter avatar ElBaradei Mohamed ElBaradei Violence begets violence and should be strongly condemned. Independent Investigation a must. Peaceful transition is only way .

Volgens AFP roept ElBaradei op tot een onderzoek naar de gebeurtenissen van vandaag.

Conservatieve partij trekt zich terug uit onderhandelingen

De ultra-conservatieve Nour-partij, die achter het ingrijpen van het leger stond, heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen voor een nieuwe interim-regering, meldt persbureau Reuters. Dit doen ze naar eigen zeggen uit protesten tegen “het bloedbad van de Republikeinse Garde”.

Gevechten sinds afzetten Morsi

Sinds de afzetting van Morsi vorige week is de sfeer in het land gespannen. Zowel pro- als anti-Morsi-demonstranten gaan de straat op en dit heeft al geleid tot meerdere confrontaties in het land. Vrijdag werd er al hard gevochten op de 6 oktoberbrug, vlak bij het Tahrirplein. Het leger moest daar tussenbeide komen.

    • Frank Huiskamp