‘Venezuela wacht op Snowden, mogelijk zijn laatste kans op asiel’

Elke dag weer zijn op het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou de ogen gericht op de vlucht naar Havana. Gaat Snowden wel of niet aan boord richting Zuid-Amerika?

Een prominent Russisch parlementslid heeft vandaag gezegd dat Venezuela mogelijk de laatste optie is voor Edward Snowden om politiek asiel te verkrijgen. Volgens Alexei Pushkov wordt in Caracas gewacht op een antwoord van de klokkenluider.

Pushkov is volgens persbureau AP met regelmaat woordvoerder namens het Kremlin. Hij geeft binnen het Russisch parlement leiding aan het comité dat zich ontfermt over internationale zaken. Via Twitter liet hij vandaag weten dat Venezuela op reactie van Snowden wacht en dat dit “mogelijk” zijn laatste kans op politiek asiel is.

Twitter avatar Alexey_Pushkov Алексей Пушков Венесуэла ждет ответа от Сноудена. Это, возможно, его последний шанс получить политич. убежище. Иначе ему останется жениться на Анне Чапман.

Opmerkelijk genoeg sluit Pushkov zijn tweet af met de woorden dat Snowden, indien hij niet ingaat op het aanbod van Venezuela, zal trouwen met Anna Chapman. De 31-jarige Russische, in Rusland ook bekend als Anna Vasil’yevna Kushchyenko, woonde in New York tot ze in de zomer van 2010 opgepakt werd. Ze bekende als spion te werken voor Rusland en werd uitgeleverd in het kader van een gevangenenruil. Chapman vroeg Snowden vorige week via Twitter ten huwelijk.

Geduld Rusland op?

Snowden zit inmiddels al twee weken vast in de transitzone van het vliegveld van Moskou. Hij kwam vanuit Hong Kong maar mocht niet verder reizen omdat de Amerikaanse overheid zijn paspoort had ingetrokken.

Pushkov’s woorden zijn een tweede signaal dat Rusland omhoog zit met Snowden en hem graag snel kwijt is. Donderdag maakte staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov duidelijk dat het geduld van Rusland met de man die PRISM onthulde behoorlijk begint op te raken.

Ook Nicaragua en Bolivia zien heil in Snowden

Nadat een reeks landen Snowden nul op het rekest had gegeven na zijn mailbomb aan asielverzoeken, kwamen vrijdag opeens Venezuela en Nivaragua over de brug. Gisteren volgde Bolivia.

    • Jules Seegers